„Põhja-Korea juhi tervisel ei ole midagi viga,“ vahendas Lõuna-Korea ühinemisminister Ryoo Kihl-Jae täna naaberiigi ametnikku Yang-goni.

Kommunistliku riigi tähtuselt teine mees, rahvaarmee asemarssal Hwang Pyong-so, palus Lõuna-Korea president Park Geun-hyele anda edasi Kimi „südamlikud tervitused“.

Põhja-Korea tunnistas eelmisel nädalal pärast seda, kui riigipea Jong-un puudus esimest korda pärast võimule tulekut kolme aasta eest riigi parlamendi ehk rahva ülemkogu istungilt, et viimane on haigeks jäänud.

Uudistelõigus öeldi, et 31-aastane Kim on „ebamugavas füüsilises seisus“.

Põhja-Korea kohta märgatavalt ülekaaluline Jong-un ei ole avalikkuse ette ilmunud pärast koos naise Ri Sol-juga kontserdi külastamist 3. septembril.

Mehe mitteilmumisele rahva ülemkogu istungile – kuhu ta märtsikuistel valimistel valiti 100% toetusega - järgnes uus spekulatsioonide laine Kimiga juhtunu kohta.

Lõuna-Korea ajaleht Joongang Daily arvab, et tegemist on jalavigastusega, ja spekuleerib, et see võis tekkida mõnel sportlikul tegevusel. On teada, et Kim armastab ratsutamist ning et ta on kiindunud korv- ja jalgpalli vaataja.

Yonhapi allikas aga väidab, et Kim kannatab „ägeda liigesepõletiku käes, võideldes ka hüperurikeemia, hüperlipideemia, rasvumise, diabeedi ja kõrge vererõhuga“, mis on tingitud tema „ebatervislikest söömisharjumustest“.

Samal ajal kui Kimi pole juba enam kui kuu aega avalikkuses nähtud ja mitmed kõrged allikad on teatanud temavastasest riigipöördest, reisis riigi asemarssal Pyong-so laupäeval ootamatult Lõuna-Koreasse, kus teatas läbirääkimiste alustamisest kõige kõrgemal tasemel.