Aastatel 1999-2003 esines seent eelkõige Vancouveri saarel, kuid seejärel on see levinud mandrile Briti Kolumbiasse ja edasi USA Washingtoni ja Oregoni osariikidesse. Uurijad kardavad, et troopikast pärit seen võib hakata kiiremini levima, kui jõuab soojemasse kliimasse, vahendab Iltalehti.

Õhu teel leviv seen on varem põhjustanud terviserikkeid inimestel, kelle immuunsüsteem on nõrgenenud. USA-s leitud uus mutatsioon on aga teistsugune.

„Uus seen on murettekitav, sest see näib ohustavat ka muidu terveid inimesi,” ütles Põhja-Carolina osariigi Duke’i ülikooli uurija Edmond Byrnes Reutersile.

Uus mutatsioon on endiselt haruldane, aga ka haruldaselt tappev. USA-s nakatunud 21 inimesest suri viis, mis tähendab, et suremus on umbes 25 protsenti. Kanada 218 nakatumisjuhtumi puhul on suremus vaid 8,7 protsenti.

Pärast seenega nakatumist möödub kaks nädalat või rohkem, enne kui sümptomid ilmnevad. Esineb köha, terav valu rinnas, hingamisraskused, peavalu, palavik, öine higistamine ja kehakaalu langus. Lisaks sellele võib seen põhjustada ajukelmepõletikku. Ravida saab haigust ravimitega.