Serbia meedia teatas, et bussid suunatakse nüüd ümber Horvaatia piirile, kust pagulased kavatsevad edasi liikuda Sloveeniasse, Austriasse ja siis Saksamaale, vahendab BBC News.

Pakutakse ka, et pagulased võivad hakata liikuma läbi Rumeenia.

Keskööl kehtestas Austria tugevama piirikontrolli, mis puudutab eelkõige Ungari piiri, aga seda võidakse ka laiendada. Siiski kinnitas Austria, et kedagi, kes põgeneb tagakiusamise eest, ei saadeta tagasi Ungarisse.

Austria politsei teatas, et Viini kaks peamist raudteejaama on pagulastest üleujutatud ning Salzburgi raudteejaam tuleb võibolla sulgeda.

„Me ootame, et kui (Ungari) uued meetmed on väga efektiivsed, tuleb meil tegemist teha teiste, uute marsruutidega,“ ütles Austria avaliku julgeoleku peadirektor Konrad Kogler.

Serbias valmistusid bussid viima põgenikke Horvaatia piirile, teatas kohalik meedia. Uudisteportaalid B92 ja Blic teatasid, et bussid pidid lahkuma riigi lõunaosast Preševost Horvaatia piirile Šidi.

Horvaatia on teadetekohaselt selliseks stsenaariumiks valmistunud ning Serbia piiri jälgivad tuhanded politseinikud.

Serbia minister, kes juhib valitsuse põgenikega tegelevat komiteed, Aleksandar Vulin, ütles, et Ungari-poolne piiri sulgemine ei ole jätkusuutlik. Vulini sõnul on kontaktid Serbia ja Ungari ametnike vahel olnud minimaalsed.

„Meil on mingisugused läbirääkimised, kui nii võib öelda, Ungari ametivendadega, politseinikega, kellegagi, kes vastutab, läbi tara. Ja me küsime, kas me võime kuskil rääkida... kas me võiksime leida mingi koha, et kohtuda? Nad ütlesid ei. Läbi tara,“ rääkis Vulin.