Kolmapäeval avaldatud ÜRO raporti andmetel on põgenike arv praegu viimase 25 aasta madalaimal tasemel, ulatudes 9,2 miljoni inimeseni, vahendab PM Online The Guardiani uudist. 1992. aastal oli maailmas põgenikke 18 miljonit.

Samas on ÜRO andmetel praegu maailmas 25 miljonit riikide siseselt ümber paigutatud inimest, kelle kohta ei kehti 1951. aastal vastu võetud põgenikekonventsioon.

“Isikud, kes püüavad naaberriikidesse põgeneda, on tihtipeale sunnitud jääma oma riigi piiriäärsetele aladele, elades seal põgenikelaagris sarnastes tingimustes,” ütles ÜRO põgenikekomitee juht Antonio Guterres.

Endise Portugali peaministri Guterresi arvates saab elanikkonna poliitilistel, majanduslikel või keskkonnast tingitud põhjustel ümberpaigutamine 21. sajandi suurimaks probleemiks.

Guterres kritiseeris ka riike, kust põgenikud tagasi saadetakse, mistõttu ootab neid kodumaal sageli ees piinamine või vangistus. Kriitikatule alla sattus ka käsitlus, et põgenikud on ohuks riigi turvalisusele.

“Põgenikud pole terroristid, nad on terrorismi ohvrid. On ilmselge, et kui inimene soovib käituda nagu terrorist, siis ei vali ta põgeniku teed,” lisas Guterres.

Tänapäeva kõige suurem põgenikegrupp on palestiinlased, kellest 4,2 miljonit elab erinevates Lähis-Ida piirkondades.

Guterresi sõnul on raske tõmmata piiri paremaid elutingimusi vajavate ja tõsises ohus olevate põgenike vahel. See omakorda viib aga sallimatuse ja mittemõistmiseni.