Valitsev Iseseisvuspartei tegi oodatust parema tulemuse, kogudes 29% häältest, opositsiooniline Vasak-Roheline Liikumine pääses parlamenti 16% ja Piraadipartei 14,5% toetusega. Piratari esimees Birgitta Jonsdottir ütles, et on tulemusega rahul ja see oli oodatav. Arvamusküsitlustes jäi piraatide toetus aga 20% ligi, märgib uudisteagentuur Reuters.

Iseseisvuspartei koalitsioonipartner, senine suuruselt teine parlamendipartei Progressipartei oli seekordsete valimiste suurim kaotaja, kui sai pelgalt 11,5% häältest, mida on enam kui poole vähem kui eelmistel valimistel. Progressipartei kaotas suure osa toetusest, kui selle peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson pidi kevadel tagasi astuma, kuna “Panama dokumentidest” selgus, et ta kasutas maksuparadiisi ettevõtet miljoniliste investeeringute varjamiseks.

Ka Sotsiaaldemokraatliku Partei tegi oluliselt kehvema tulemuse, kui ületas 5,7% napilt valimiskünnise, kaotades samuti enam kui poole oma senisest toetusest.

Valimistulemustest selgub, et seekordne valitsuskoalitsioon peab koosnema vähemalt kolmest erakonnast.

Selle moodustamisel võib otsustavaks saada Euroopa Liidu meelne liberaalne Reformipartei (Vidreisn), mis tegi paremuselt viienda tulemuse, kui kogus uue jõuna 10,5% häältest. Erakond ei ole veel öelnud, kellega ta on nõus võimalusel koalitsiooni minema, kuid analüütikute hinnangul kaldub Vidreisn oma majanduslikest vaadetest tulenevalt pigem senist paremtsentristlikku koalitsiooni (Iseseisvuspartei ja Progressipartei) toetama.