Oblasti administratsiooni aparaadi juht Maksim Žavoronkov rääkis täna infoagentuurile RIA Novosti, et mälestustahvel Nõukogude Liidu kangelase Arnold Meri nimega avatakse Polonski keskkooli seinal 1. septembril.

"Tseremooniast võtavad osa Nõukogude Liidu kangelase lapselaps Anastassija Mälson, aga ka Eesti ühiskondliku organisatsioon Öine Vahtkond, mis osaleb aktiivselt pronkssõduri kaitsel," rääkis Žavoronkov.

Ta tuletas ajakirjanikele meelde, et Arnold Meri on Porhovi ajalooga vahetult ja isiklikult seotud: punaarmee politrukina sai ta sealses kaitselahingus 18. juulil 1941 neli korda haavata, kuid ei jätnud lahinguvälja maha ja jätkas sõdurite juhtimist.

„Selles lahingus kaitsti ka Polonski keskkooli hoonet, seetõttu antakse talle Arnold Meri nimi," selgitas Žavoronkov, kes lisas, et just Porhovis ülesnäidatud kangelaslikkuse eest sai Meri esimese eestlasena kangelase kuldtähe.

Lisaks autasustati Merit eluajal ka teiste kõrgete nõukogude aurahadega: kahe Lenini, Isamaasõja, kahe Tööpunalipu, Punatähe, Aumärgi ja Rahvaste Sõpruse ordenitega.

Kuni surmani juhtis mees Eesti antifašistlikku komiteed. Eesti võimud süüdistasid Merit osalemises 1949. aasta märtsiküüditamises ja genotsiidis ning toodi 20. mail 2008 Kärdlas kohtu ette. Protsessi ei jõutud lõpuni viia, sest raskelt haige Meri suri 88-aasta vanusena 27. märtsil 2009 Tallinnas.