See reis võimaldas neil enese sõnul teha seda, mida nad ei saa teha kodus: rääkida vastu Brüsseli ja Washingtoni sõnumile, vahendab Wall Street Journal.

„Kui te püüaksite korraldada sellist konverentsi USA-s või Ühendkuningriigis, siis seda ei lubataks,“ ütles immigratsioonivastase Briti rahvuspartei endine juht Nick Griffin. „Venemaa on näidanud, et on vabam kui lääs.“

Putin üritab ära kasutada poliitilisi vastuoluseid Euroopas, sõlmides liite liikumistega, mida kodumaal peetakse vasak- või paremäärmuslikeks. Mõned sellised liikumised on kasvatanud populaarsust ning on avalikult vastu Venemaa-vastastele sanktsioonidele.

Üritusel nimega rahvusvaheline Vene konservatiivne foorum võtsid korraldajad trotsliku tooni lääne poliitilise korrektsuse vastu ning teatasid, et Venemaa vaenlased ei saa seda üritust peatada.

Et Moskva valmistub natsi-Saksamaa üle saavutatud võidu 70. aastapäeva grandioosseks tähistamiseks eitasid sõnavõtjad kategooriliselt igasuguseid sidemeid natsismiga.

„Ma ei pea fašistiks nimetamist laimavaks,“ ütles Itaalia paremäärmusliku Forza Nuova juht Roberto Fiore. „Aga ma pean laimavaks, kui te nimetate mind natsiks.“

Foorumi veebilehel tuletati meelde Putini sõnavõttu Valdai majanduskonverentsil, kus ta hoiatas, et lääs seisab silmitsi sügava demograafilise ja moraalse kriisiga traditsiooniliste väärtuste ja religiooni kokkuvarisemise ning samasooliste abielude esiletõusu tõttu.

Peterburis kordasid kõnelejad Putini sõnumit, kuid ründasid ka muid nähtusi, mida halvaks peavad, näiteks aborti, ateismi, vabamüürlust ja immigratsiooni, mis juhul, kui seda ei kontrollita, suretab välja valge rassi.

Kutsutute hulgas oli Saksamaa paremäärmusliku natsionaaldemokraatliku partei (NPD) tähtis tegelane Udo Voigt, kes kutsus esile aplausi üleskutsetega seista vastu USA hegemooniale ja mõista hukka homoseksuaalsus.

Kohal olid ka Kreeka Kuldse Koidiku esindajad.

Fiore sõnul on Moskva nüüd lääne väärtuste ainus kandja, nagu kunagi oli Rooma. „Seda ei ütle mitte mina, seda ütleb jumal,“ teatas Fiore.

Osavõtnute hulgas tekkis vaidlus selle üle, keda võib fašistiks nimetada, sest Kreml on nimetanud fašistlikuks Ukraina valitsust. Mõned väitsid, et fašistid on hoopis Brüsselis ja Washingtonis.

Ida-Ukraina Vene-meelsete mässuliste esindaja Aleksei Žilov ütles, et ainsad fašistid on Ukrainas.

„Kõik, mis on Donbassis, on antifašism ja kõik Ukrainas on fašism,“ ütles Žilov. „Mingit muud fašismi ei ole kuskil.“

Konverentsil paistis olevat Moskva täielik heakskiit. Üks organiseerijaid oli Kremli-meelse partei Rodina juht Aleksei Žuravljov. Varem oli Rodina oma äärmuslike reklaamide eest keelatud, kuid on nüüd Putiniga liidus.

Konverentsile tehti ka pommiähvardus, kuid enamik kõnelejaid oli selleks ajaks juba sõna saanud ja kiiruga kirjutati alla lõppdeklaratsioon.