USA lennuk RC-135, mis lendas Kollase mere kohal umbes 130 kilomeetri kaugusel Shandongi poolsaarest, teatas intsidendist 15. septembril, ütles Pentagoni pressiesindaja Peter Cook ajakirjanikele, vahendab CNN.

„Üht Hiina lennuki poolt selle vaheltlõikamise käigus tehtud manöövritest pidas RC-135 meeskond ohtlikuks ja hetkeseisuga, praegu ei ole mingit viidet selle kohta, et see oleks olnud peaaegu kokkupõrge, aga raport, mis saadeti, ütles, et lennuk tegutses ohtlikul moel,“ rääkis Cook.

Kuigi eelmise nädala intsidenti ei peeta provokatiivseks, on see Cooki sõnul siiski uurimise all.

Washingtonis pole see siiski tähelepanuta jäänud. Senati relvajõudude komitee esimees John McCain ütles, et USA lennuki ohtlik vaheltlõikamine hiinlaste poolt eelmisel nädalal näitab, et Hiina tunneb end julgustatuna jätkama agressiivse käitumise mustrit Aasia-Vaikse ookeani piirkonnas.

Pekingi jaoks tuleb Pentagoni teade väga halval ajal. President Xi saabus Seattle'isse ning reedel kohtub ta ametliku riigivisiidi raames president Barack Obamaga.

Intervjuus Wall Street Journalile vähendas Xi kahe riigi vaheliste erimeelsuste tähtsust, öeldes, et isegi perekonnaliikmed ei vaata alati teineteisele silma. Hiina sõjalise muskli pingutamise kohta ültes Xi, et tema riigi lähenemine on kaitsva iseloomuga.

„Tugevdades oma riigikaitset ja sõjaväge,... ei otsi me mingisugust sõjalist seiklust,“ ütles Xi. „See ei tule mulle kunagi pähe.“