„Intellektuaalse eliidi, kunstnike, teadlaste ja meedia silmakirjalikkus, rumalus ja vaikimine edasitungivate natsistlike ja stalinistlike totaalsete režiimide suhtes jääb alati 20. sajandi kurvaks pärandiks. Austria, Tšehhoslovakkia ja Balti riikide annekteerimisest möödavaatamine jääb alati Euroopa häbiks. Keegi ei rääkinud nii kaunilt rahust ja rahvusvahelisest õigusest nagu Hitler ja Stalin ning keegi ei pannud toime nii palju kuritegusid kui need kaks diktaatorit.

Täna vaikib Euroopa Vene Föderatsiooni presidendi Vladimir Putini agressiivse poliitikaga silmitsi seistes. Läänlased tolereerivad vaikides tema agressiivset poliitikat, mis rikub selgelt teiste riikide, Moldova, Läti, Gruusia ja eelkõige Ukraina suveräänsust.

Euroopa Liit ning eelkõige äri- ja poliitiline eliit käitub, nagu oleks neutraalse Šveitsi suur versioon tänapäeva maailmas. Aga Euroopa ei ole suur Šveits. Kaks verist maailmasõda algasid siin.

Seetõttu on meil, intellektuaalidel, ajakirjanikel, teadlastel kohustus olla valvel ja ärkvel nagu tänapäevased Kapitooliumi haned. Me ei tohi langeda vanade illusioonide lõksu, ei tohi alluda kergemeelsele konformismile. Meil on täna kohustus rääkida selgelt ja häälekalt. Härra Putin ei tohi samastuda Vene rahvaga, nagu me ei samastanud Brežnevit Vene rahvaga, kui ta Afganistani sõda alustas. Andrei Sahharov, aus ja vapper dissident, oli siis Venemaa tõeline hääl. Aastaid hiljem rääkis ta Venemaa parlamendis häbiväärsest sõjast.

Praegune sõda Ukrainaga, mis algas Krimmi annekteerimisega ja jätkus provokatsioonidega riigi idaosas, on häbiväärne, traagiline ja ohtlik. Ja samal ajal teeb härra Putini valitsus otsuseid, mis suruvad Venemaal maha demokraatlikke vabadusi.

Rahusobitamine on tee, mis ei vii kuhugi. Putin ei ole Euroopa stiilis poliitik. Ta on pideva avantürismi elustiiliga poliitik. Avantüristid ja šovinistid, vallutajad ja verised amatöörid reisivad Venemaalt Ukrainasse. Nende bandiitide relvastamine suurepärase sõjalise materjaliga on kuritegu.

Me kutsume Euroopa Liidu riikide juhte nõudma Putinilt agressiivse poliitika peatamist. Kogemus õpetab, et dialoog härra Putiniga on ajaraiskamine, kui see ei põhine ühtsusel ja kindlaks jäämisel. Härra Putin ei anna midagi nõrkadele ilma selgroota vastastele. Ta näeb Euroopa Liidu riike ilmselt nii: nad ainult räägivad, samas kui Kreml jälle ja jälle „punaseid jooni“ ületab. Härra Putin saadab endiselt relvi ja palgasõdureid Ida-Ukrainasse. Ta jätkab vägede koondamist piirile. Aga Ukrainal on õigus valida Euroopa demokraatiate tee ja ukrainlastel on õigus elada ausas riigis. Võibolla otsustatakse Euroopa Liidu saatus täna Ukrainas.

Euroopa Liidu riigid peavad kasutusele võtma kõik survevahendid: relvaembargo Venemaale, majanduslikud ja poliitilised sanktsioonid. Solidaarsus härra Putini vastu on tõeline vastus Ukraina kriisile.“

Adam Michnik on Poola ajalehe Gazeta Wyborcza peatoimetaja.
Peter Wolodarski on Rootsi ajalehe Dagens Nyheter peatoimetaja.

See kiri avaldati järgmistes ajalehtedes: Der Standard (Austria), Hospodárske Noviny (Tšehhi), Le Monde (Prantusmaa), Die Welt (Saksamaa), La Stampa (Itaalia), Lietuvos Rytas (Leedu), Gazeta Wyborcza (Poola), Diário de Notícias (Portugal), SME (Slovakkia), El País (Hispaania), Dagens Nyheter (Rootsi) ja De Volkskrant (Holland).