Peaprokurör Mihhailo Potebenkot on süüdistatud möödunud aasta septembris kadunuks jäänud ajakirjaniku Georgi Gongadze kadumise asjaolude uurimise takistamises.

Kinnitus, et laip on Gongadze, toetab tema poolehoidjate kartusi, et mees mõrvati. Potebenko lisas aga DNA-analüüsile toetuvas avalduses, et kõigest hoolimata võib ajakirjanik veel elus olla.

Gongadze kadumine juhtis tähelepanu ajakirjandusvabaduse probleemidele Ukrainas. Gongadze juhtis interneti uudistesaiti www.pravda.com.ua, mis sageli arvustas president Leonid Kutšmad ja Ukraina mõjukaid ärimehi. Opositsioonipoliitikud süüdistavad Kutšmad seotuses ajakirjaniku kadumisega.

Kutšma on kõik süüdistused tagasi lükanud ja tembeldanud võltsinguks endise julgeolekuteenistuse ohvitseri lindistused, mis väidetavalt dokumenteerivad presidendi vestlust Gungadze kõrvaldamisest.

“Suure tõenäosusega on laip Gongadze,” ütles Potebenko ajakirjanikele. “Võib öelda, et arvatavasti on see Gongadze, aga garantiid ei saa ma anda.”

Varem parlamendis esinedes oli peaprokurör öelnud DNA-analüüsidele toetudes, et 99,6 protsendise tõenäosusega on tegu Gongadzega. Ajakirjaniku DNA-d võrreldi tema ema omaga.

Laiba suhtes enamvähem lõplikule otsusele jõudnud peaprokurör seadis aga kahtluse alla lintide ehtsuse. Ta ütles ekspertidele viidates, et lindistusi uurides on tuvastatud toimetamise märke ning heli kvaliteet neil on nii kehv, et selle järgi ei saa kindlalt otsustada, kas kõnelejateks on Kutšma ja tema nõunikud.