„Ma ei ole veel kõne all olevat teksti lugenud, aga välisministeeriumi ametnike raportid on üldiselt lõpuni läbi analüüsitud,“ ütles Stubb YLE Uutistele.

Pariisis viibiv peaminister tuletas meelde, et samasuguseid analüüse avaldati näiteks siis, kui kaaluti Soome Euroopa Liitu astumist. Stubbi sõnul on välis- ja julgeolekupoliitikat puudutavad algatused üldse väga teretulnud.

„Lõpuks on need siiski poliitilised otsused,“ sõnas Stubb.

Välisministeeriumi tulevikuvisioon on YLE Uutiste andmetel ette valmistatud ametnike poolt ning sellega seoses pole antud poliitilisi juhtnööre. Stubb ei näe selles probleemi.

„Ma pooldan avatust ja kiidan heaks, et meie ametnikud mõtlevad iseseisvalt. Ise kuulan ma märkimisväärselt meelsamini välisministeeriumi diplomaati kui mingit valvedotsenti,“ ütles Stubb.

Asja ümber Soomes tõusnud kära paneb Stubb imeks. Tema sõnul on selles 1970. aastate jooni.

„Me peame vanast mahavaikimismentaliteedist lahti saama. Praegu on aasta 2014, tere tulemast sellist tüüpi algatustele ja raportitele,“ teatas Stubb.

Oma seisukoha ütles Stubb olevat sellise, et Soome oleks pidanud NATO-ga liituma juba 1995. aastal, sest see parandaks otsuste tegemise võimalusi. Stubb rõhutas ka, et kodanike enamus peab olema liikmeks astumise poolt, et see võiks teoks saada.