Leedu president andis Dalia Grybauskaitė viis aastat tagasi siit ilmast lahkunud Boriss Jeltsini abikaasale Naina Jeltsinale üle Venemaa esimesele presidendile annetatud Vytautase Risti ordeni suure risti. Jeltsinit autasustati postuumselt isikliku panuse eest Leedu riikluse tugevdamisesse ja kahe riigi vaheliste suhete arendamise eest, kirjutab Leedu Delfi.

Jeltsina ütles Vilniuses presidendilossis toimunud pidulikul tseremoonial, et Leedu ja Vene omavaheliste suhete arendamine on praegu aktuaalsem kui kunagi varem. President Jeltsini leske saatis Vene suursaadik Leedus Vladimir Thikvadze ja teised saatkonna töötajad. Pärast lühikest tseremooniat lahkusid proua Jeltsina ja president Grybauskaitė neljasilmavestlusele.

Grybauskaitė tervitas Jeltsinat sõnadega „Kas teil on kõik hästi?“. Seejärel andis president üle ordeni, mille ees lesk langetas pea, seejärel suudles seda ja kallistas Leedu presidendiprouat. Proua Jeltsina märkis oma mehe panust vabaduste ja demokraatia muutmises Venemaal ning Vene-Leedu suhete arendamises, mille tunnistajaks see autasu ongi.

„Meie riik tunnustas esimeste seas Leedu Vabariigi iseseisvust – andis talle sel hetkel niivõrd vajaliku toetuse. Venemaa tõestas tegudes valmidust arendada vastastikuse usalduse baasil kahepoolseid suhteid,“ ütles Vene esimese presidendi lesk.


Tema sõnul nii nagu Leedu ka Venemaa „pööras valulikult Nõukogude ajaloo lehekülje ja tegi lõpliku ning pöördumatu valiku demokraatia suuna kasuks“. Oma esinemises märkis Jeltsina, et igakülgsete Leedu-Vene suhete arendamine on aktuaalne ka täna. „Boriss Jeltsin oli Leedu ja tema rahva siiras sõber. Ta seisis igakülgsete suhete arendamise eest riikide vahel, kelle rahvad oma ajalooliselt tihedalt seotud.“

Lesk meenutas Boriss Jelstini sõnu kui ta lahkus presidendi kohalt „Hoidke Venemaad“. Seda sama soovis ta ka Leedule: „Hoidke Leedut ja meie riikide rahvaste häid omavahelisi suhteid“ ning tänas Leedut ordeni eest soovides lõpetuseks „headust, tarkust ja suurt inimlikku õnne“.

Vene Föderatsiooni esimese presidendi abikaasa ei hellita ajakirjanikke oma tähelepanuga. Nii oli ka seekord ja seda hoolimata suurest kogusest ajakirjanikest. Proua Jeltsina lahkus kohe peale tseremooniat ja vestlust pidulikule lõunale, mille korraldas endine vabadusvõitleja ja nüüdnu eurosaadik Vytautas Landsbergis.

Grybauskaitė administratsioonist öeldi, et proua Jeltsina ei ole meelestatud kommenteerimaks poliitküsimusi ja viibib Leedus kui eraisik. Enne ordeni saamist külastas ta Leedu parlamenti seimi ja kohtus spiikriga.