Eiffeli torni vastas asuvas Pariisi moodsa kunsti muuseumis toimunud vargus šokeeris kunstimaailma oma jultumusega. Kui see on tõsi, võib uudis teoste hävingu kohta kunstiringkondades lausa õudust tekitada, vahendab The Local.

Viis varastatud maali olid Picasso „Tuvi roheliste ubadega“, Matisse'i „Pastoraal“, Georges Braque'i „Oliivipuu l'Estaque'i lähedal“, Modigliani „Naine lehvikuga“ ja Fernand Léger' „Natüürmort küünlajalaga“.

Leidlikul vargal õnnestus ronida läbi akna ning vältida turvakaameraid ja saamatuid valvureid.

Pärast aasta kestnud otsinguid on Prantsuse politseil kolm kahtlusalust, kellest üks on arvatav varas ja teised tema kaasosalised. Väidetav varas on 43-aastane serblane Vrejan T. hüüdnimega „Ämblikmees“, kes kavatses varastada Léger' maali. Ta keeras kõigepealt kolm päeva varem lahti akna kruvid ja naasis siis 2010. aasta 19. mai varahommikul ja ronis sisse.

Olles imestunud, et mingit alarmi kuulda polnud, veetis varas terve tunni muuseumis ringi kõndides ja võttis kaasa mõned oma lemmikteosed. „Ta arvas, et Modigliani on neist kõige ilusam,“ ütles üks uurimisele lähedal seisev isik pühapäevalehele Journal du Dimanche.

Kui politsei arvatavale vargale jälile jõudis sattus üks kaasosalistest, 34-aastane kellassepp Jonathan B. enese sõnul paanikasse ning hävitas lõuendid ja viskas need prügikasti.

Politsei ei ole võimeline kinnitama, et maalid on tõepoolest hävitatud.

„See vargus oli absurdne,“ ütles üks uurijatest. „Iialgi polnud võimalust, et nii tuntud maale oleks olnud võimalik edasi müüa.“