Peamiselt lääne- ja araabiariikide ühisavalduses pärast esmaspäeval toimunud läbirääkimisi on öeldud, et Islamiriigi vastu võitlemisega on kiire, vahendab Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabadus.

Avalduses ei täpsustata siiski, millist sõjalist abi kavatsetakse anda.

Iraagi president Fuad Masum ütles konverentsil esinedes, et vaja oleks kiiret ja järjepidevat õhurünnakute kampaaniat Islamiriigi võitlejate vastu Iraagis, sest pühasõdalased võivad hõivata veel alasid ja muutuda veelgi suuremaks ohuks, kui kohe midagi ette ei võeta.

Masum ütles kokkutulnutele, et vaja on kiireid ja radikaalseid otsuseid, sest Islamiriigi võitlejad on gangsterid, kes on toime pannud genotsiidi ja inimsusevastaseid kuritegusid etnilise ja religioosse puhastuse eesmärgil.

Masum kutsus üles ülemaailmsele koostööle Islamiriigi rahastamise äralõikamiseks ning seaduste vastuvõtmisele, mis aitaksid takistada võitlejate värbamist teistest riikidest.

Prantsusmaa president François Hollande ütles, et Islamiriik kujutab endast ülemaailmset ohtu, mis nõuab ülemaailmset vastust.


Prantsusmaa alustas kampaania toetuseks esmaspäeval luurelende.

USA on toetanud Iraagi valitsust õhurünnakutega alates augustist.

Ka Suurbritannia korraldab Iraagi kohal luurelende oma baasidest Küprosel, kuid on seni õhurünnakutest hoidunud.

Seni on ainult Prantsusmaa pakkunud avalikult, et ühineb USA-ga õhurünnakute korraldamisel, kuid siis ainult Iraagis.

USA president Barack Obama ütles 10. septembril, et Washington võib võtta sihikule ka pühasõdalased Süürias.

Iraani ülim juht ajatolla Ali Khamenei ütles, et Teheran lükkas tagasi USA kutse teha koostööd Islamiriigi vastu Iraagis ja Süürias.