Roninud hoone katusele rullisid meeleavaldajad lahti kaks loosungit, millest ühel oli kirjas nende organisatsiooni nimi ja teisel kiri „Charles Martel võitis araablasi Poitiers's 732. aastal“.

Väidetavalt peatas see lahing islami leviku Lääne-Euroopasse.

Meeleavaldajad saabusid poolelioleva mošee juurde enne koitu ja lahkusid kella 13-ks.

„Me kavatsesime jääda pikemaks ajaks, aga et meil ei olnud mingit kavatsust tekitada füüsilist vastasseisu, lahkusime me ja politseil on hea meel, et asi ei lõppenud halvasti,“ ütles meeleavaldajate esindaja Damien Rieu.

Neli inimest peeti ülekuulamiseks kinni. Ülejäänute puhul tehti kindlaks nende isikud.

Prantsusmaa peaminister Jean-Marc Ayrault mõistis provokatsiooni, mis tema sõnul paljastab vastuvõetamatu usulise vihkamise, kindlalt hukka.

Aktsiooni mõistis hukka ka siseminister Manuel Valls.

Pahameelt avaldasid ka rassismivastased liikumised, mis kutsusid üles äärmusrühmitusi keelustama.

Paremäärmusliku rahvusrinde juht Marine Le Pen ütles esmaspäeval, et on šokis valitsuse ebaproportsionaalse reageeringu ja üleskutse pärast saata aktsiooni korraldanud noorteorganisatsioon Génération Identitaire laiali.

„Mind rabasid poliitilise klassi hüsteerilised reaktsioonid,“ ütles Le Pen. „Ma oleksin tahtnud näha samu hüsteerilisi reaktsioone mitmete kirikuhõivamiste peale. Ma mõistan nende hiiglaslike mošeede, nende 22-meetriste minarettidega suurmošeede ehitamisega kaasas käivaid hirme ja muresid. Neid ehitatakse tihti ilma kohalikelt elanikelt arvamust küsimata.“

Politsei alustas juurdlust ilma loata meeleavaldamise, rassiviha õhutamise ning ühiselt kahju tekitamise eesmärgil kogunemise üle. Võidakse esitada ka süüdistused varguses, sest mošee katusele viidi kümme vaipa, mis said vihma käes kahjustada.

Aktivistid sõitsid kohale kogu Prantsusmaalt ning paistsid 90 000 elanikuga Poitiers' linnapea Alain Claeysi sõnu hästi organiseeritud.

Vienne'i regiooni prefekt Yves Dassonville ütles ajakirjanikele, et 73 meeleavaldajat olid pealtnäha pärit headest perekondadest.

Prantsusmaa moslemite üleriiklik katusorganisatsioon CFCM teatas sügavast nördimusest ja murest selle uut sorti moslemitevastase vägivalla üle.

Kohalike moslemite juht ja imaam Boubaker El Hadj Amor ütles, et 7000-8000 inimesest koosnev kogukond on sügavalt haavatud. Ta kiitis inimesi rahulikuks jäämise ja provokatsioonile mitteallumise eest.