Cartest toetas 45,91 protsenti valijatest, tema rivaal Efraín Alegre pälvis 36,84 protsendi hääletanute toetuse. Alegre on valimiskaotust tunnistanud, ütles valimiskomisjoni esimees Alberto Ramírez, vahendab BNS.

"Vajan järgmisel viiel aastal valitsemiseks kõigi paraguaylaste abi. Meie ees seisavad küsimused nagu vaesus, noorte tööpuudus ning rahvusvahelised teemad," ütles Cartes pühapäeva õhtul. ÜRO andmetel elab üle poole paraguaylastest vaesuses. "Paraguay rahvas on oma sõna öelnud. Rohkem midagi lisada ei ole," lausus Alegre valimiskaotust tunnistades.

Cartes on enamusaktsiate omanik riigi pankades, investeerimisfondides, põllumajanduslikes maavaldustes, limonaaditootjas ning tubakaistandustes. Avalikuks teenistujaks kandideeris värske president esmakordselt. Ta on Paraguays tuntud eelmisel hooajal riigi meistriks tulnud jalgpalliklubi Libertad presidendina.

Valimistel Ameerika riikide organisatsiooni (OAS) vaatlusmissiooni juhtinud Óscar Arias usaldab enda sõnul Paraguay valimiskomisjoni täielikult, sest on kulutanud mitu kuud korrektset valimisprotsessi toetades ja jälgides. Ausaid valimisi aitas tagada 515 vaatlejat organisatsioonidest nagu OAS, Euroopa Liit, regionaalblokk Unasur ning Ladina-Ameerika valimiskomisjonide liit.

Rahvusvahelise valimisvaatleja Martín Sequiera sõnul möödusid valimised rahulikult ning sellest osavõtt oli aktiivne - 68 protsenti. Lisaks valisid paraguaylased 45 senaatorit, 80 esindajatekoja saadikut, 17 kuberneri ning 18 delegaati Ladina-Ameerika kaubandusühenduse Mercosur parlamenti. Riigi 6,2 miljonist registreeritud valijast andis oma hääle ligi 3,5 miljonit.

Valimistulemused peegeldavad Paraguay rahva soovi pöörata uus lehekülg ning teha lõpparve poliitilise kriisiga, mis tipnes 10 kuud tagasi president Fernando Lugo tagandamisega.

Mõlemad kandidaadid on süüdistanud teineteist korruptsioonis ja seotuses narkokaubandusega. Tubakaärimehest Cartes (56) on üks riigi rikkamaid inimesi ning poliitilisel areenil uustulnuk. Erakonnaga Colorado ühines ta 2009. aastal. Alegre (50) on endine aktivist, kes võitles 1954.-1989. aastani riiki valitsenud diktatuuri vastu.

Veebruaris hukkus lennuõnnetuses erakonda eetiliste kodanike rahvuslik liit (UNACE) juhtinud César Oviedo, kes kavatses opositsioonijuhina presidendivalimistel osaleda.

Erakond Colorado hoidis riigi presidentuuri enda käes tervelt 60 aastat, kaotades selle alles 2008. aastal Lugole.

Opositsiooni kontrolli all olev parlament tagandas Lugo 10 kuud tagasi põhjusel, et politsei farmeritevastane operatsioon nõudis 17 inimelu.

Nüüdseks on endise presidendi tagandanud vasakpoolne koalitsioon lõhenenud. Lugo ise kandideerib sel korral senatisse. Lisaks presidendile valivad paraguaylased ka parlamenti ning 17 osariigi kubernere.

Lugo tagandamise järel on alates juunist riiki juhtinud liberaal Federico Franco, kes tagasivalimist ei taotlenud. President on kinnitanud, et austab rahva valikut ning annab võimu uuele riigipeale sujuvalt üle. "Sujuv võimu üleminek on vajalik, et tugevdada poliitilise kriisi tõttu kannatada saanud institutsioonide mainet," lisas ta.

Enamik Ladina-Ameerika riike peavad Lugo tagandamist riigipöördeks, mistõttu on peatatud Paraguay liikmesus Mercosuris ja Unasuris.

Paraguayd vaevavad narkokaubandus, smugeldamine, autoriõigustega kaitstud materjalide piraatlus, korruptsioon on riigis kõikehõlmav.