Esmaspäeva õhtul šokeeris Papandreou Euroopat teatega, et paneb eelmisel nädalal Brüsselis euroala valitsusjuhtide vahel sõlmitud päästepaketi rahvahääletusele, mis tekitas hirmu, et päästepaketi tagasilükkamise korral läheb Kreeka pankrotti ning võib euroalast välja sattuda, kirjutas Reuters. Eile õhtul aga teatas Papandreou, et on valmis referendumist loobuma.

Papandreou selgitas referendumi väljakuulutamist sooviga tagada Kreeka abipakettidele opositsiooni toetust, sest Kreeka parlamendi opositsioonierakonnad on senini kasutanud kärbete vastu võitlemist oma populaarsuse kasvatamiseks. Opositsioon süüdistab samas Papandreout võimu küljes rippumises.

Opositsioonierakonnad tahavad abipakettide toetamise eest vastutasuks Papandreou tagasiastumist ja erakorralisi valimisi.

Reutersiga rääkinud analüütikud pidasid jõudude tasakaalu liiga hapraks, et kindlalt ennustada Papandreou võitu või ametist maha hääletamist. Ometi kaldusid nad pigem uskuma Papandreou võitu.

300liikmelises Kreeka parlamendis on Papandreou erakonnal PASOK 152 saadikut, ent üks saadik on öenud, et ei hääleta Papandreou poolt.