Neljapäeval allkirja saanud otsus on oluline samm relvarühmituste kontrollimisel, mis siiani on keeldunud relvadest loobumast, teatab CNN.

Terroristlike relvarühmituste kontrolli alla saamine on Iisraeli-poolne peanõue Palestiina juhtidele enne rahuläbirääkimiste alustamist.

Iisrael omalt poolt on peatanud tapmised, millega likvideeriti relvarühmituste liidreid ja terroritegudega seotud isikuid. Tapmiste lõpetamine on palestiinlaste peanõue relvarahu saavutamiseks.

Väidetavalt on Palestiina värske president Mahmoud Abbas suutnud peamise terrorirühmituse Hamasiga kokku leppida ajutise relvarahus saavutamises. Vastutasuks nõustus Abbas looma “kõrgema diplomaatilise võimu”, mis asendab Palestiina Vabastusorganisatsiooni läbirääkimistel Iisraeliga.

Uues organisatsioonis oleks esindatud kõik Palestiina fraktsioonid, kaasa arvatud terrorirühmitused ja välismaised organisatsioonid.

Palestiina vabastusorganisatsioon, mida juhtis kuni oma surmani Yasser Arafat, ei hõlmanud mitmeid fraktsioone ja Arafat ei nõustunud kunagi ühegi organisatsiooni loomisega, mis oleks sellest kõrgem.