Bush teatas kolmapäeval Kanadas G8 tippkohtumisel, et USA rahaline abi palestiinlastele sõltub sellest, kas nood viivad läbi reformid ja teevad lõpu terrorirünnakutele. Esmaspäeval oli USA president oma Lähis-Ida poliitikat tutvustades nõudnud palestiinlastelt uute “terrorist määrimata” juhtide valimist.

“Bushi nõue on vastuolus demokraatlike põhimõtetega, mida Ühendriigid propageerivad,” ütles Palestiina telekommunikatsiooniminister Imad al-Falouji Reutersile. “Kellelgi ei ole õigust sekkuda palestiina rahva siseasjadesse.”

Bush esines ähvardusega pärast seda, kui Arafat oli teatanud, et Palestiina presidendi- ja parlamendivalimised toimuvad jaanuari keskel ning lubanud ka ise kandideerida. Arvamusküsitlused näitavad, et Arafat on tõenäoline võitja.

“Võin teile kinnitada, et me ei pane raha ühiskonda, mis ei ole läbipaistev ja (on) korrumpeerunud ja ma kahtlustan, et teised riigid ei tee seda,” ütles Bush.

“Bush ähvardab millegagi, mida ei ole, sest Ameerika Ühendriigid ei ole kunagi andnud palestiina rahvale finantsabi,” ütles Falouji Bushi sõnade mõju nullida üritades.

USA ei anna tõepoolest Palestiina Omavalitsusele rahalist abi, kuid on suunanud miljoneid dollareid humanitaarabi- ja arenguprojektidesse.