Omavalitsuse president Mahmud Abbas ütles, et kavatseb kahe päeva jooksul laiali saata valitsuse ning teha praegusele peaministrile Ismail Haniyehile ülesande moodustada uus valitsus, teatab The Telegraph.

Uues valitsuses saavad kohti nii Hamasi kui Fatah liikmed, ta peaks lahti ütlema vägivallast, tunnustama Iisraeli õigust olemasolule ning lisaks peaks vabastatama Gaza piirilt röövitud Iisraeli sõdur Gilad Shalit.

Kokkuleppe täpsemad detailid pole veel teada, kuid ilmselt põhineb see Iisraeli vanglas olevatel poliitiliste liidrite manifestil, mis kutsub üles tunnustama de facto Iisraeli riiki. Taoline tunnustus on palestiinlastele hädavajalik, kuna ilma selleta ei saada välisabi. Samas ei kavatse Hamas jätkuvalt loobuda oma seisukohast, et Iisraelil pole õigust olemas olla.

Iisraeli valitsus omalt poolt reageeris teatele ettevaatlikult, kutsudes rahvusvahelist üldsust üles säilitama põhimõtteline tingimus rahalise abi andmisel, mis kehtestati juba jaanuaris peale Hamasi valimisvõitu. Tingimuseks oli Hamasi lahtiütlemine terrorismist ning Iisraeli tunnustamine.

Palestiina Omavalitsus on pärast Hamasi valimisvõitu sisuliselt pankrotis ning Palestiina majandus hävinenud. Üle poolte inimestest on töötud ning suurem hulk ametlikult tööl käivaid inimesi on omavalitsuse palgal, kuid pole juba pool aastat palka saanud.