Möödunud aasta juuni alguses rivaalitsevatest Hamas’i ja Fatah parteide vahel loodud ühtsusvalitsuse tulevik on ebaselge. Kas tagasiastumine tähendab ministrikohtade vahetamisi või terve valitsuse põhimõttelist muutust, ei ole samuti teada, vahendab Al Jazeera.

Väljaande reporteri Nisreen El Shamayleh sõnul võib eelseisvast ööpäevast oodata nii muutusi peaminister Rami Hamdallah kabinetis kui ka uue peaministrikandidaadi üles seadmist, kellele antaks seejärel ülesandeks moodustada uus valitsus. On teada, et Abbasi ja Hamdallah, kes kuuluvad mõlemad peamiselt Läänekaldal tegutsevasse Fatah parteisse, kohtusid täna Ramallah’s, et arutada edasisi samme. Kokkusaamise tulemused pole veel teada.

Hamasi kõneisikud on teada andnud, et nemad lükkavad tagasi kõik ühepoolsed katsed ühtsusvalitsust ilma kõiki parteisid hõlmavate läbirääkimisteta kukutada. Samal ajal on Hamasi ametnikud andnud teada Euroopa Liidu, Türgi ja Qatari vahendatud läbirääkimistest Iisraeliga, et sõlmida pikaajaline relvarahu juudiriigi ja Gazas pesitseva partei vahel. Lisaks soovib Hamas Iisraelilt võimalust ehitada rannikule ujuvsadam, et ühendada Gaza ülejäänud maailmaga. 

Hamasi juht Mousa Abu Marzouk ja teised partei kõrgemad ametnikud saabusid teisipäeval Qatari, et seal vaherahu võimalusi arutada. Parteihierarhias kõrgete ametnike sõnul on mitmed Euroopa Liidu riigid pakkunud välja ideid ja initsiatiive pika-ajalise rahu saavutamiseks.

Enne ühtsusvalitsuse loomist oli Palestiina aladel kaks sama-aegselt tegutsevat valitsust: Läänekaldal valitses Fatah ja Gazas Hamas. Ühtsusvalitsusele avaldasid toetust Euroopa Liit, Hiina ja USA. Iisrael, kes peab Hamasi terroriorganisatsiooniks ja keeldub neid tunnistamast.