Botulismi saanud eakas naine suri Helsingis eile. Teine oliive söönud sama pere liige on endiselt haiglaravil ning tema seisund on juba parem, kirjutab Iltalehti.

Olukorra tõsidust näitab asjaolu, et Soome toiduamet Evira saatis täna laiali teate, milles ta hoiatab ohtlike lekkivate oliivikonservide eest. "Otsustasime sellise sammu kasuks, sest leidsime laboriuuringuid tehes lekkivaid oliivipurke. Leidsime, et oht on olemas," ütles Evira peadirektor Jaana Husu-Kallio.

Lekkivate purkide mikrobioloogiline kvaliteet ja säilivus on tema sõnul halvenenud. Lisaks on alust kahtlustada, et sellistes purkides võib esineda ohtlikku bakterit, mis põhjustab botulismi.

Praeguseks on botulismitekitajat leitud vaid neist purkidest, millest olid söönud kaks haigestunut inimest.

Kuna tegu on ääretult ohtliku haigusega, hakkas maaletooja
Kespro Oy konserve müügilt ära korjama ning hoiatas neid, kes on juba ostnud Gaudiano oliivikonserve.

Müügilt korjatud purgid on ilmselgelt vigased - kaaned on katki ning need on lekkinud. Purkidesse on tõenäoliselt pääsenud veel teisigi mikroobe, mis ongi põhjustanud toote riknemise.

Evira palub tarbijatel tagastada peale lekkivate purkide ka kõik ülejäänud sama partii konservid. Oliivikonservid imporditi Soome aasta tagasi 2010. aasta sügisel. Neid on müüdud K-toidukauplustes KCM Iso Omena (Espoo), KCM Jumbo (Vantaa) ja KSM Eteläkeskus (Rovaniemi).

Lisaks on kahtlasi oliive müüdud neljas pealinna restoranis: Kolm Seppa (Helsingi), La Famiglia (Helsingi ja Vantaa) ja Rafaello (Helsingi).

Botulism on väga raske, lihashalvatusega kulgev haigus, mida põhjustab anaeroobse bakteri Clostridium botulinum eritatav mürkaine - botuliin. Surm saabub hingamis- ja südamelihaste halvatuse tagajärjel.

Botulismi on kolm vormi, neist toidubotulism on toiduainete kantud botulism, mida põhjustab botulismi mürkainet sisaldava toidu söömine. Ohtlikud on toidud, mida hoitakse õhukindlalt, näiteks lihakonservid, suitsuliha jms. Saastunud toiduained ei ole kuidagi iseäralikud, ainsaks väliseks tunnuseks on nn kummis konservikaaned.