„Ma tervitan Austria asjale lähenemist,“ ütles kristlik-demokraatliku liidu (CDU) ja kristlik-sotsiaalse liidu (CSU) parlamendi ühisfraktsiooni sisepoliitika kõneisik Stephan Mayer (CSU) ajalehele Kölner Stadt-Anzeiger, vahendab Die Welt. „See on selge näpunäide, et ka meie ei saa nii edasi toimida nagu seni.“

„Kui märtsi lõpus ka meil saabujate arv jälle suureneb ning tekivad arengud nagu eelmisel aastal, peab Saksamaa oma kurssi korrigeerima,“ ütles CDU esindaja Wolfgang Bosbach.

Austria valitsuskoalitsioon ja liidumaade juhid leppisid kolmapäeval kokku, et kuni 2019. aasta keskpaigani võib Austriasse tulla vaid 127 500 varjupaigataotlejat. Selleks aastaks on Austrias ette nähtud vastu võtta maksimaalselt 37 500 pagulast. Mis juhtub siis, kui ülempiir ületatakse, on veel lahtine.

Baieri liidumaa rahandusminister Markus Söder (CSU) nõudis, et signaali Austriast võetaks väga tõsiselt. „See on nüüd tõeline sild, sest kui Austria nüüd sellise ülempiiri kindlaks määrab, peab Saksamaa samuti sellise ülempiiri määrama,“ ütles Söder telesaatele RTL Nachtjournal. „Seetõttu on nüüd tähtis, et me jõuaksime Euroopas üksmeelele ja tõesti selle kaudu, et me kõik Euroopas sama teed läheme. See tähendab sisserände piiramist ülempiiridega.“

Ebakõla Merkeli ja CSU vahel pagulaspoliitika küsimuses oli kolmapäeval CSU Baieri liidumaa parlamendifraktsiooni talvekonverentsil selgelt päevakorral. Merkel lükkas aga kiire kursimuutuse ja ülempiiri nõudmise taas tagasi.

CSU esimees ja Baieri liidumaa peaminister Horst Seehofer väljendas pärast Merkeli ülesastumist pettumust. „Polnud jälgegi vastutulekust. Me läheme vastu poliitiliselt rasketele nädalatele ja kuudele,“ ütles Seehofer. Ta välistas aga CSU koalitsioonist lahkumise.

CDU ja CSU koalitsioonipartneri Saksamaa liiduvalitsuses, sotsiaaldemokraatide (SPD) Bundestagi fraktsiooni esimees Thomas Oppermann nimetas Austria teadet appikutseks, mis teeb selgeks, et Saksamaa, Rootsi ja Austria ei saa üksi kõiki pagulasi vastu võtta.