Poola välisministeeriumi teatel on aga vähetõenäoline, et Mehmet Ali Agca võiks saada Poola kodanikuks, sest tema taotlusest puudub igasugune märge teenete kohta, mille alusel võiks talle paavsti sünnimaa kodakondsust omistada, vahendab news.yahoo.com AP-d.

Agca advokaat Haci Ali Ozhan ütles, et Agca sooviks ka oma järelejäänud vanglakaristuse ära kanda mõne Poola vangla teistsugustes tingimustes.

“Ta valis Poola, sest see on paavsti sünnimaa,” selgitas Ozhan. “Paavst andestas talle ja pööras talle tähelepanu, me usume, et taotlusega nõustutakse.”

Agca tulistas ja põhjustas tollasele paavstile tõsiseid haavu 13. mail 1981. aastal Vatikani Püha Peetri väljakul. Kaks aastat hiljem kohtus ta Itaalia vanglas paavstiga, kes talle enese tulistamise andeks andis.

Agca istus kuritöö eest 19 aastat Itaalia vanglas. Praegu kannab ta karistust Türgis, sest mõisteti süüdi ka kuulsa ajakirjaniku Abdi Ipekci tapmises 1979. aastal. Vabanema peaks ta 2010. aastal.

“Ma ei ole teie maale võõras, sest rahvsukangelane paavst Karol Wojtyla on minu vaimne vend,” kirjutas Agca oma kirjas.

“Poola kodakondsuse saamise eeltingimuseks on vaja, et taotleja oleks enne taotlemist elanud Poolas vähemalt viis aastat,” teatas Poola välisministeeriumi pressiesindaja Piotr Paszkowski ja lisas, et juba seetõttu on Agca kodanikuks saamine väga ebatõenäoline.

Paszkowski sõnul saab viie aasta tingimusest mööda vaadata vaid juhul, kui taotlejal on ette näidata Poola riigile osutatud erilisi teeneid.

“Agca puhul selliseid teeneid pole,” nentis Paszkowski.

27 aastat paavstiametit pidanud Johannes Paulus II suri 2005. aasta 2. aprillil. Järgmiseks katoliiklaste juhiks valiti sama aasta kevadel saksa päritolu Benedictus XVI.