Paavsti ametisseastumismissale oodatakse uudisteagentuuri AFP teatel miljonit inimest, vahendab Helsingin Sanomat.

Tugevalt on esindatud Ladina-Ameerika. Sealseid riigijuhte saabus esmaspäeval Vatikani hulgaliselt. Kohale saabus näiteks regiooni suurima riigi Brasiilia president Dilma Rousseff.

Paavst, kodanikunimega Jorge Mario Bergoglio, kohtus juba esmaspäeval oma kodumaa Argentina presidendi Cristina Fernández de Kirchneriga. Viimane palus paavsti vahendajaks Suurbritannia ja Argentina suhteid varjutavas tülis Falklandi saarte üle. Paavsti vastus pole teada.

Buenos Airese endisel peapiiskopil Bergogliol on olnud Argentina maise juhtkonnaga teravad suhted. Fernández ja Bergoglio on olnud eri meelt näiteks abortide ja homoabielude asjus. Praeguse presidendi kadunud abikaasa Néstor Kirchner nimetas Bergogliot tõeliseks opositsiooniks.

Külaliste nimekirja kõige vastuolulisem nimi on Zimbabwe president Mugabe, kes on inimõiguste rikkumiste eest Euroopa Liidus reisikeelu all. Euroopa Liidu 2002. aasta otsus ei luba aga Itaalial Mugabet kinni pidada, kui sihtkohaks on Euroopa Liitu mitte kuuluv Vatikan.

Uudisteagentuuri Reuters teatel oli esmaspäeval lennuväljal Mugabel vastas vaimulik, kes kuulutas ta paavst Franciscuse nimel Vatikani teretulnuks. Turvamehed saatsid 89-aastase Mugabe koos naisega mustas limusiinis lennuvälja hotelli.

Euroopa juhtidest osalevad näiteks Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, Euroopa Liidu nõukogu president Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.

Kohale saabub ka Taiwani president Ma Ying-jeou, kelle osalemine on juba pahandanud Hiinat. Lisaks sellele ärritab Hiinat Vatikani võim Hiinas elavate katoliiklaste üle.