Paavst kohtus Türgi usuasjade ameti juhi dr. Ali Bardakogluga, kes kuulutas, et islam on “tohutult salliv” ja kõik, kes kinnitavad vastupidist, annavad ainult äärmuslastele rohkem põhjust vihkamiseks, teatab The Telegraph.

Märkus oli selgelt suunatud Benedictuse enda vastu, kes tsiteeris septembris keskaegse Bütsantsi keisri sõnu, mille kohaselt on islam “kuri ja ebainimlik” usk, mis pole midagi head maailma toonud. Bardakoglu ütles, et usujuhid ei tohiks “väljendada oma usu ülemuslikkust” või raisata aega “religioonide teoloogia” arutamisele.

Vatikan üritas Türgi ametniku rünnakut maandada, öeldes, et Bardakoglu oli positiivne ja lugupidav ning mingit vastuolu kohtumisel ei tekkinud.

Paavst pidas kõne, milles kordas üle oma seisukoha, et kristlusel ja islamil on sarnasusi rohkem kui vastuolusid. Benedictus tsiteeris keskaegset paavsti Gregorius VII, kes ütles 1076. aastal, et kristlased ja moslemid “usuvad ja tunnistavad sama jumalat, kuigi erineval viisil”. “Kristlased ja moslemid kuuluvad samasse perekonda, kes usuvad ainsasse jumalasse ja vastavalt oma traditsioonidele vaatavad tagasi Aabrahamini,” selgitas Benedictus.

Vatikan on selgelt eesmärgiks seadnud septembris peetud kahju korvamise suhetes islamiga, nädala lõpus külastab paavst mošeed, olles teine paavst ajaloo jooksul, kes seda teeb. Esimest korda külastas islamiusu pühakoda paavst Johannes Paulus II 2001. aastal Damaskuses.

Türgi peaminister Tayyp Erdogan seadis aga paavstile poliitilise lõksu. Võttes paavsti lennujaamas vastu, palus Erdogan Benedictusel toetada Türgi liitumist euroliitu. Peale kohtumist kuulutas peaminister, et paavst on teinud selles küsimuses kannapöörde ning toetab nüüd Türgi liitumispüüdlusi. Enne paavstiks saamist väljendas kardinal Joseph Ratzinger korduvalt vastuseisu islamistliku Türgi liitumisele EL-iga.

Vatikan väljastas sel teemal hiljem avalduse, milles öeldakse, et “Püha Tool ei oma võimu ega konkreetset ülesannet sekkuda poliitiliselt Türgi liitumise küsimuses Euroopa Liitu. Ta ei püüdle selle poole. Sellegipoolest, ta peab positiivseks ja julgustab dialoogi teed, mis toob Türgi lähemale ja integreerib teda Euroopaga.”.