Ajaloo esimene Ladina-Ameerikast pärit paavst palus alandlikult andestust Boliivias toimunud kohtumisel põlisrahvaste esindajate ja teiste aktivistidega. Juures viibis ka Boliivia esimene põlisrahva hulgast pärit president Evo Morales, vahendab Associated Press.

Franciscus märkis, et Ladina-Ameerika kirikuisad on minevikus tunnistanud, et jumala nimel on Ameerikas põlisrahvaste vastu tehtud tõsiseid patte. Püha Johannes Paulus II palus 1992. aastal visiidil Dominikaani Vabariiki omalt poolt mandri põliselanikelt andestust „valu ja kannatuste“ eest, mida on põhjustanud 500 aastat kiriku kohalolekut.

Franciscus läks aga kaugemale.

„Ma palun alandlikult andestust mitte ainult kiriku enese solvangute eest, vaid ka kuritegude eest, mis on põlisrahvaste vastu toime pandud niinimetatud Ameerika vallutamise käigus,“ ütles paavst.

Boliivia valitsus kuulutas välja riigipüha, et kõik võiksid jälgida paavsti missat, mille käigus palvetati ka guaranii ja aimaraa keeles.

Kõige selle ähvardas aga ära rikkuda president Moralese kingitus paavstile: sirbi ja vasara kujuline krutsifiks.

Nii Vatikan kui ka Boliivia valitsus väitsid, et Morales ei teinud selle kingiga ei ketserlikku ega poliitilist avaldust. Teatati, et „kommunistliku krutsifiksi“ kujundas algselt jesuiidi aktivist Luis Espinal, kes mõrvati 1980. aastal. Kolmapäeval palvetas paavst kohas, kuhu Espinali surnukeha visati.