Mehhikost tagasi Rooma reisinud paavst ütles, et USA peaks tegelema oma lõunapiiril aset leidva humanitaarkriisiga ning keeldus ütlemast, kas Ameerika katolikud peaks Trumpi poolt hääletama, vahendab CNN.

"Inimene, kes mõtleb ainult seinte ehitamisele, ükskõik, kus need ka ei asuks, ja mitte sildade rajamisele, ei ole kristlane. Seda ei ole evangeeliumis," vastas paavst ajakirjanike küsimusele Trumpi immigratsiooniteemaliste väljaütlemiste kohta.

Presidendikandidaat Donald Trump ei jäänud loomulikult võlgu ja nimetas paavsti väljaütlemist oma avalduses "häbiväärseks".

"Ükski juht, eriti religioosne juht ei tohiks endale lubada kahtlemist teise inimese religioossuses või usus," ütles Trump meediale saadetud avalduses. Trump lisas, et Mehhiko valitsus olevat teinud paavstile tema kohta mitmeid "halvustavaid remarke".

"Kui ISIS ründab Vatikani, mis on, nagu kõigile teada ISIS-e ülim trofee, siis ma luban, et paavst oleks soovinud ja palvetanud, et Trump oleks olnud president," lisas vabariiklaste presidendikandidaat.

Paavstilt päriti ka, et kas ta soovitaks ameeriklastel Trumpi poolt hääletada. Paavst keeldus sellele vastamast, kuid kordas, et selliseid asju ütlev mees ei ole kristlane.

Katoliku kiriku pea tegi veel ühe kõmu tekitanud avalduse ja ütles Zika viiruse levikut kommenteerides, et haiguse riskigruppi kuuluvad naised peaksid kunstlikult rasestumist vältima. Paavsti sõnul on moraalne vahe loote tapmisel ehk abordil ja raseduse vältimisel.

Aborti võrdles paavst endiselt kategooriliselt kuriteoga. "Võtta üks elu, et päästa teine, seda teeb maffia. See on kuritegu. See on absoluutne kurjus," vastas paavst.

Paavst rõhutas veel aga, et ka rasestumise vältimine on lubatav vaid ja ainult siis, kui naisi ähvardab viirus.