“Vabadus otsib eesmärki, ta nõuab veendumust,” ütles Rooma kirikupea Bloombergi teatel Praha Hradcany lossis kõnet pidades.

Paavsti hinnangul juhatas totalitaarsete režiimide lõpp Kesk-ja Ida-Euroopas sisse “uuenenud lootuse”. “Kas see ei ole mitte see, mida ka tänapäeva Euroopa vajab?” küsis ta.

82-aastane Benedictus XVI meenutas austusega neid katoliiklasi ja muid inimesi, kes võitlesid 1948. aastal võimule tulnud Nõukogude režiimi vastu. “Poliitilise vabaduse kaotamist 40 aastaks ei saa alahinnata,” nentis ta.

Rooma-katoliku kiriku juht, kes räägib tihti ohust, et Euroopa on kaotamas oma kristlikke juuri, viibib esimest korda paavstina Tšehhi Vabariigis. Viimati käis paavst — tollal Johannes Paulus II — Tšehhimaal 1997. aastal.

Paavsti külaskäik toimub hetkel, mil religiooni suhtutakse Tšehhi Vabariigis kõige ükskõiksemalt senise ajaloo jooksul.

“Tšehhi Vabariik on geograafiliselt ja ajalooliselt Euroopa südames ja pärast eelmise sajandi dramaatiliste sündmuste kogemist, tuleb sel maal — nagu ka kogu maailmajaol — uuesti leida põhjus usuks ja lootuseks,” ütles paavst varem, enne Tšehhimaale reisimise alustamist.