Üks Kuuba asepresidentidest, majanduse liberaliseerimise eest vastutav Marino Murillo ütles ajakirjanikele, et valitsus uuendab Kuuba majandusmudelit, et muuta sotsialism jätkusuutlikuks. „Poliitilisi reforme Kuubal ei tule,“ kinnitas ta samas BBC Newsi vahendusel.

Paavsti visiit märgib El Cobre Heategija Neitsi (Virgen de la Caridad del Cobre) kuju avastamise 400. aastapäeva. Kuju leidsid väidetavalt kalurid merelahes ulpimast.

Paavst põlvitas mitu minutit puust kuju ees ning ütles pärast, et palvetas nende eest, kes kannatavad ja kellelt on võetud vabadus.

„Ma usaldasin jumalaema kätesse teie maa tuleviku, mis liigub mööda uuenemise ja lootuse teid, kõigi kuubalaste suuremaks hüvanguks,“ ütles paavst.

Hiljem toimus suletud uste taga tunniajane kohtumine kommunistliku riigi juhi ja paavsti vahel. Mingeid üksikasju selle kohta ei avaldatud, kuid lühike videolõik näitas Raúl Castrot paavsti revolutsioonipalees tervitamas ja hiljem ära saatmas.

Lühikeses arvamusartiklis riiklikul veebilehel teatas Kuuba pikaaegne juht Fidel Castro, et tal oleks rõõm paavstiga kohtuda. „Ma tervitan rõõmuga tema ekstsellentsi paavst Benedictus XVI, nagu ma tervitasin Johannes Paulus II, meest, kellele kontaktid lastega ja alandlikega tekitasid kiindumust,“ kirjutas Castro.

Paavst lahkub Kuubast kolmapäeva pärastlõunal pärast missat Havanna Revolutsiooni väljakul.

Katoliku kiriku esindajad on öelnud, et paavstil ei ole aega kohtuda Kuuba dissidentidega. Opositsiooni teatel vahistati enne paavsti visiiti kümneid dissidente ning paljudel ei lubatud osa võtta jumalateenistusest Santiagos.