Franciscus ütles Filipiinidelt koju sõites ajakirjanikele, et on küllalt kiriku heaks kiidetud viise sündivuse reguleerimiseks. Kõige tähtsam on aga tema sõnul see, et ükski väline institutsioon ei tohiks peale sundida oma nägemusi perekonna suuruse reguleerimise kohta. Paavst mõistis sealjuures hukka areneva maailma „ideoloogilise koloniseerimise“, vahendab Associated Press.

Eriti Aafrika piiskopid on juba pikka aega kurtnud, kuidas progressiivseid lääne ideid sündivuse kontrolli ja homode õiguste kohta sunnitakse arengumaadele peale tihti tingimusena arenguabi saamiseks.

„Iga rahvas väärib oma identiteedi säilitamist ilma ideoloogilise koloniseerimiseta,“ ütles Franciscus.

Paavst näitas oma reisil Aasiasse konservatiivsemat palet, mida on meedias seni suuresti eiratud.

Franciscus kaitses 1968. aasta entsüklikat Humanae Vitae, mis sõnastas kiriku vastuseisu kunstlikule sündivuse kontrollile. Paavst hoiatas reetlike rünnakute eest perekonna vastu – viidates homoabieludele – kõlades konservatiivsete USA piiskoppide sarnaselt. Ta kinnitas, et avatus elule on emaduse sakramendi tingimus.

Samas ütles paavst siiski, et ei ole tõsi, et selleks, et olla hea katoliiklane, peab olema nagu küülik. Vastupidi, Franciscuse sõnul nõuab vastutustundlik vanem olemine laste sündimise reguleerimist nii nagu kiriku õpetus lubab. Ta rääkis sealjuures kohatud naisest, kes oli kaheksandat korda rase pärast seitset keisrilõiget.

„See on vastutustundetus!“ ütles paavst. Naine võiks väita, et ta peaks jumalat usaldama. „Aga jumal annab meetodid olla vastutustundlik.“