Kavanaugh ütles eile, et eitab kategooriliselt tema vastu esitatud süüdistusi. „Kuulake inimesi, kellega olen üles kasvanud, aega veetnud, tuttav olnud. Kuulake mu sõpru, perekonda, kolleege, endisi tüdruksõpru,“ palus Kavanaugh.

Mees mõistis demokraatide esindajad hukka, kes on teda kutsunud kurjuseks. „Kurjuseks? Kas te ise ka kuulate?“ küsis Kavanaugh.

„See on hävitanud mu perekonna ja mu maine,“ sõnas ülemkohtu kohtunikukandidaat ja lisas, et ametisse kinnitamise protsess on muutunud rahvuslikuks häbiplekiks.
Brett Kavanaugh

Kavanaugh sõnas vande all olles, et pole kunagi kedagi seksuaalselt rünnanud. „Ei keskkoolis ega hiljem. Olen täiesti süütu," ütles vihase hooga esinev Kavanaugh. Mehe eelnevatele esinemistele oli süüks pandud liigset leigust. Nüüd oli Kavanaugh'l hääl murdumas ja näha oli ka pisaratega võitlemist.

„Ma ei ole täna siin sellepärast, et ma tahaksin olla. Tunnen kabuhirmu, kuid olen siin, sest tunnen, et see on minu kodanikukohus,“ sõnas Ford täna varem oma sõnavõtu alguses. Ford meenutab, et teismelisena ei tundnud ta Kavanaugh’d hästi, kuid teadis teda. „Ma ei mäleta tollest suvest kõike, kuid põhjus, miks ma täna siin olen, sellest mäletan ma iga detaili,“ luges ta paberilt maha.

Fordi sõnul läks ta teisele korrusele tualetti, kui Brett [Kavanaugh] ja Mark [Judge] ta tuppa lükkasid. „Brett kobas mind ja üritas mu riideid seljast võtta. Ta ei suutnud seda teha, sest mul oli riiete all üheosaline ujumiskostüüm. Ma uskusin, et ta vägistab mu ära, seetõttu üritasin appi karjuda. Kui tegin seda, pani Brett mulle käe suu peale. See hirmutas mind kõige rohkem ja jättis mu edasisele elule kõige püsivamalt jälje,“ rääkis Ford, hääl vahepeal murdumas.

„Mul oli raske hingata ja uskusin, et Brett võib mu kogemata ära tappa,“ ütles Ford. Ta ütles, et räägis toimunust hiljem vaid vähestele sõpradele ja abikaasale. Täpsemalt kirjeldas Ford juhtunut alles ühel 2012. aasta teraapiaseansil.

Fordi kirjelduse kohaselt kõhkles ta kaua, kas oma looga avalikkuse ette tulla, kuid lõpuks otsustas ta seda ikkagi teha. Naine rõhutas, et tema ajendid polnud poliitilised ja see pole tema otsustada, kas Kavanaugh’ ülemkohtu kohtunikuks sobib.

„Ma ei hoidnud seda aastaid endale, vaid rääkisin seda usaldusväärsetele inimestele,“ vastas Ford demokraadist senaatori Dianne Feinsteini küsimuse peale, miks ta niivõrd kaua juhtunu vaid enda teada hoidis.

Ford ütles ka seda, et ajakirjanikud kogunesid ta kodu juurde ja võtsid ühendust tema Stanfordi ülikooli kolleegidega, sest ta isik oli teada, kuigi ta polnud oma loole avalikku kinnitust andnud. Lõpuks otsustas ta, et räägib juhtunust oma nime all.

Blasey Ford teatas 16. septembril, et Kavanaugh üritas teda 1982. aastal vägistada. Mõlemad asjaosalised õppisid tollal keskkoolis. Lisaks teatas eelmisel nädalal Kavanaugh´ ülikoolikaaslane Deborah Ramirez, et praegune kohtunik ahistas teda 1980ndatel ja paljastas tema ees oma peenise.

Eile tegi avalduse ka Julie Swetnick, kelle sõnul osalesid Kavanaugh ja tolle sõber Mark Judge koolipõlves sageli pidudel, kus uimastatud tütarlapsi grupiviisiliselt vägistati. Swetnicki sõnul langes ta ka ise sellise kuriteo ohvriks, ent ta ei süüdistanud oma avalduses siiski Kavanaugh´d otseselt vägistamises.

Kavanaugh eitab kõiki süüdistusi. Tema kandidatuuri heakskiitmiseks on vaja 51 senaatori nõusolekut (või 50 senaatori häält koos asepresident Mike Pence´iga, kellel on õigus viigiseisu sel moel lahendada).

Vabariiklastel on täpselt 51 senatikohta ja demokraadid tema poolt tõenäoliselt ei hääleta, mis tähendab, et Kavanaugh´ kandidatuuri läbikukutamiseks piisab kahe vabariiklase vastuhäälest. Homme peaks toimuma hääletus õiguskomitees, senati üldkogu hääletuse aega pole seni paika pandud. Tänane kuulamine algas Eesti aja järgi kell 17.