Ta ütles, et märkas oma visiidi käigus vähemuste head riigikeeleoskust ning hästi arenenud kakskeelsust. Samuti viitas ta, et kõigil etnilistel rühmadel on tugev rahvuslik identiteet, vahendas BNS.

“Ma veendusid selle eile, kui väisasin Daugavpilsis vene ja poola kooli – neil on tugev rahvuslik identiteet ning ma usun, et see on tähtis,” selgitas Vollebæk.

“Samal ajal olen nõudlik ning ütlen harva, et kõik on korras,” osutas volinik, lisades, et peamine probleem, mis Lätil lahendada tuleb, on mittekodanikele õiguse andmine hääletada kohalikel valimistel.

“See annaks mittekodanikele rohkem võimalusi kohalikus elus osalemiseks ning tunde ühiskonna osaks olemisest. Ning see võib “tõugata” neid kodakondsust taotlema,” lisas Vollebæk.

Ta viitas, et inimestel on endiselt liiga vähe infot selle kohta, kuidas on võimalik Läti kodakondsust taotleda, seetõttu tuleks parandada mittekodanike teavitamise protsessi ning pakkuda enam läti keele kursusi, kuna nende vastu on suur huvi.

“Sellest hoolimata, kordan veel kord – olen selle visiidi ja siin nähtuga väga rahul. Olen rõõmus teie saavutatud edusammude üle ja loodan, et saame ka edaspidi teha koostööd, et parandada olukorda neis valdkondades, kus see on veel vajalik,” sõnas Vollebæk.

Välisminister Ģirts Valdis Kristovskis väljendas valmisolekut arutada OSCE voliniku soovitusi, ent ei varjanud samas, et ei toeta mittekodanikele kohalikel valimistel osalemise õiguse andmist.

“Elu on näidanud – arusaam selle kohta, kui sügavad on kodanike ja mittekodanike õiguste erinevused, on toonud kaasa selle, et üksikud mittekodanikud leiavad, et kasulikum on jääda mittekodanikuks, kuna see paneb vähem kohustusi. See annab tunnistust sellest, et osa ühiskonnast ei taju tegelikult üleüldse vajadust olla valija,” ütles minister.

“Ma leian, et me ei tohiks ära korjata seda omalaadset stiimulit – saada kodakondsus ja üksiti ka õigus hääletada mitte üksnes omavalitsuste, vaid ka seimi valimistel,” lisas ta.