Vaatlejad märkisid, et kõigil kandidaatidel oli ligipääs meediale, kuid peaministrile anti konkurentidega võrreldes selge eelis. Lisaks sellele mobiliseeriti kohalikul tasemel Putini toetuseks riiklikud ressursid. Ka liiga karmid kandidaatide registreerimise nõudmised piirasid tõelist konkurentsi, teatab Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsioon OSCE.

Valimiskampaaniat iseloomustasid pidevad ja üldiselt takistamatud protestid 2011. aasta detsembris toimunud duumavalimiste väidetava võltsimise vastu. Kodanikud ja kandidaadid nõudsid ausaid valimisi ja see viis kodanike suurema osalemiseni valimiste vaatlemisel.

Hääletamist valimispäeval hinnati üldiselt positiivseks, kuid asi halvenes häälte lugemise ajal, mida hinnati negatiivselt pea kolmandikus valimisjaoskondadest, mida vaadeldi protseduurireeglite rikkumise tõttu.

„Need valimised näitasid selget võitjat absoluutse enamusega, mis jättis ära teise vooru. Samas oli hääletajate valik piiratud, valimisvõitluses jäi puudu aususest ja erapooletut kohtumõistjat ei olnud. Kodanike teadlikkuse ja osavõtu tõusu tõttu olid valimised elavamad, paremini korraldatud ja tõsisemalt vaadeldud, samas kui parlamendile esitati struktuurilisi parandusi valimisseaduses, kuid need ei läinud veel läbi,“ ütles Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee delegatsiooni juht Tiny Kox.

„Tõsiseid probleeme oli kohe valimiste algusest peale. Valimiste eesmärk on, et tulemus poleks kindel. Venemaal polnud see nii. Tegelikku konkurentsi ei olnud ja valitsuse vahendite kuritarvitamine kindlustas selle, et valimiste lõplikus võitjas polnud kahtlust,“ ütles OSCE parlamentaarse assamblee delegatsiooni juht Tonino Picula.

„Nendel valimistel ei saanud kandidaadid konkureerida võrdsetel alustel. Kuigi võimud tegid mõningaid pingutusi läbipaistvuse suurendamiseks, jäi alles laialdane usaldamatus valimisprotsessi aususe vastu. Esimese sammuna tuleb kõiki süüdistusi valimiste reeglite rikkumise kohta põhjalikult uurida. Julgustava arenguna oleme näinud suurt hulka kodanikke osa võtmas valimiste vaatlemises. Nende aktiivne osalemine võib olla tugev liikuma panev jõud tulevaste valimiste vastu usalduse suurendamiseks,“ ütles OSCE demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste büroo valimiste vaatlusmissiooni juht, suursaadik Heidi Tagliavini.