30 inimest sai surma Harrisoni maakonnas asuvas kortermajas Biloxi turismilinna läheda, teatab CNN.

Orkaan maabus New Orleansi linnast idas, säästes linna kõige hullemast. Merelt maale jõudes hakkas tormi jõud kiiresti raugema, esmaspäeva hilisõhtuks oli tuule kiirus vähenenud juba umbes saja kilomeetrini tunnis.

Sellegipoolest räsis USA ajaloo võimsuselt neljas torm Louisiana, Mississippi ja Alabama osariikide rannikualasid. Mitmes asulas tõusis vesi kuni meetri võrra. Louisianas tõusis vesi kohati seitsme meetri võrra. New Orleansi tammid ei suutnud vett kinni pidada ning suur osa linnast on vee all.

Paljudel inimestel, kes tormi eest evakueerusid, pole hävingu tõttu kusagil elada. Riigi hädaabi keskus valmistub kümnetele tuhandetele inimestele pakkuma ajutist peavarju nädalateks või isegi kuudeks.

Vähemalt 75 000 inimest on praegu paigutatud 240 varjupaika. Üle 1,3 miljoni majapidamise kolmes osariigis on ilma elektrita.

Kõik piirkonna jõed ja järved ajasid tugeva vihma tõttu üle kallaste.

Mississippis oli merevesi kohati tunginud kuni kümne kilomeetri sügavusele sisemaale. Mitmed suured teed olid kaetud murdunud puude ja muu sodiga ning muutunud läbipääsmatuks.

Päästeteenistused on hoolimata jätkuvast halvast ilmast alustanud ulatuslikku otsimis- ja päästeoperatsiooni, et lõksu jäänud inimesi turvalisse paika aidata.

Lisaks looduse poolt tehtud kahjudele valmistab võimudele muret tühjaks jäänud asulates puhkenud rüüstamine ja röövimine.

Kuni 75 inimest tegelesid New Orleansis supermarketist kärutäite kaupa kraami välja tassimisega, politsei saabudes pudenesid inimesed laiali.

Torm liigub praegu edasi põhja poole Tennessee osariiki ja Ohio jõe oru poole. Orkaani asemel nimetatakse Katrinat nüüd juba lihtsalt troopiliseks tormiks, kuid ka nõrgenenuna toob torm kaasa purustusi ja üleujutusi.

Esmaspäeva õhtul tõi Katrina kaasa tormise ilma Georgia osariigis, kus tekkisid trombid.

Võimud pöördusid rohkem kui miljoni Louisianast evakueerunud inimese poole ning soovitasid neil tagasi pöördumisega oodata vähemalt nädala.