Apokalüptilisena tundunud veetaseme tõus, mis sai jõudu suurtest paduvihmadest ja kiiresti tõusvatest tulvavetest, surus enam kui kahe miljoni elanikuga USA suuruselt neljanda linna eile hommikul põlvili, kui maanteed ja elukvartalid muutusid kiirevoolulisteks jõgedeks, mis ulatusid inimestele kohati rinnuni, vahendab ajaleht The New York Times.

Ametivõimud olid eile õhtul suuremõõtmelise katastroofiga toime tulemiseks sunnitud pöörduma kohalike paadiomanike poole ja paluma nende abi meeleheitlikul ja laiaulatuslikul päästeoperatsioonil, mis meenutas 2005. aasta sündmusi Louisianas, kus suurlinn New Orleans sai toona löögi orkaanilt Katrina.

Veetaseme tõusu foonil soovitas päästeamet eile madalamate hoonete elanikel ronida katustele ja anda märku oma asukohast, kust neid oleks võimalik evakueerida.

Okraan Harvey on jätnud katastroofilisse seisu suure osa Texasest, alustades rannikualadest ja lõpetades suurlinna Houstoni ja selle lähedal asuvate rajoonidega, kus elab kokku üle kuue miljoni inimese, kes on harjunud Mehhiko lahelt saabuvate tormidega, kuid on harva, kui mitte ealeski, seisnud silmitsi seesuguse äärmusliku olukorraga.

Torm, mis maabus Texase rannikul ööl vastu laupäeva võimsa neljanda kategooria orkaanina, on nõudnud seni vähemalt viis inimelu, vigastanud veel kümneid, kui mitte sadu inimesi ja teinud kahju teadmata arvule kodudele ja äridele, jättes need vee alla või pühkides minema nii rannikualadel kui sügaval sisemaal.

Olukorra tõsidust ilmestas ka tõsiasi, et riiklik ilmateenistus oli hävitustöö ulatusest jahmunud. „Me jälgime enneolematut sündmust, mille tagajärjed on teadmata ja mis varjutab kõik varasemalt kogetu,“ märkis meteoroloogiainstituut eile õhtul oma Twitteri kontol.

Houstoni linnapea Sylvester Turner teatas pühapäeva pärastlõunal, et suurem osa suurtest maanteedest ja kõrvalteedest on läbimatud. Ta kutsus inimesi, kelle elu ei ole ohus, üles mitte helistama üle koormatud hädaabinumbrile, märkides, et päästeamet sai hommiku jooksul enam kui 2000 väljakutset.

Mõned inimesed otsustasid seetõttu jätta hädateate oma Twitteri või Facebooki kontole, et pälvida nõnda päästjate tähelepanu. Tuhanded inimesed, kellel tuli oma üleujutatud kodud maha jätta, paigutatakse ajutistesse varjupaikadesse, mille loomisega tegeletakse jooksvalt, lubas meer.

Ilmateenistuse teatel ei ole sellega torm aga läbi ja järgnevatel päevadel tõotab veetase rekordiliste vihmasadude tõttu veelgi tõusta. Ühtlasi ei saavat välistada ka võimalust, et torm pöörab tagasi Mehhiko lahte, kogub uut jõudu ja annab rannikualadele veel ühe löögi.