Ungarlasi ärritab Orbáni valitsuse läbi surutud „orjaseadus“ ehk reformikava, mille kohaselt võib tööandja nõuda nüüd töötajalt maksimaalselt 400 lisatöötunni tegemist aastas (senise 250 asemel) ja annab tööandjale ka võimaluse lükata palgamakseid ületundide eest edasi kuni kolme aasta võrra.

Võimude sõnul läheb tööandjatel muudatusi vaja, sest töökätest on riigis puudus, lisaks võimaldab uus seadus rohkem töötunde teha tahtval töötajal seda ka teha.

Ungari sõltumatu ajakirjanduse teatel kogunes pealinna Budapesti tänavatele laupäeval kuus tuhat inimest, mida on siiski peaaegu kahe kolmandiku võrra vähem kui enne jõulupühi, mil veel arutati seaduse vastuvõtmist. János Áder, Ungari president andis seadusele hoolimata avalikkuse kasvavast pahameelest oma allkirja vahetult enne jõulupuhkusele suundumist.

Ungari valitsusmeelne avalik- ja erameedia kajastuse kohaselt on protestijate näol tegemist anarhistidega, kellel on seos miljardärist filantroop George Sorosega, kes jagavat neile korraldusi.