Vene Rahvademokraatlik Liit, mis ühendab endise peaministri ja praegu ühe suurema Kremli kriitiku Mihhail Kasjanovi toetajaid, tahab nõuda, et võimud vaataksid saja päeva jooksul üle nende nõudmised, kirjutab tänane Vene ajaleht Kommersant.

Opositsioon nõuab kõikide poliitiliste kriminaalasjade, nagu Mihhail Hodorkovski oma, ülevaatamist, massimeedia tsensuuri kaotamist, vabadust miitingute läbiviimiseks ja valimisseaduse muutmist. Samuti VRDL-i presiidiumi sekretäri Merzlikini sõnul vajadus korraldada erakorralised parlamendivalimised.

Juhul kui ultimaatumi tingimused pole saja päeva jooksul täidetud, siis Merzlikini arvates mõistavad kõik, et mingit „sula” ei tule ning võim ajab rahvast lihtsalt segadusse ning kõik illusioonid seoses Medvedevi võimuletulekuga kaovad.

Merzlikin tõi oma ultimaatumi idee välja eelmisel nädalavahetusel Peterburis toimunud konverentsil „Venemaa demokraatliku liikumise uus päevakord”. Vastavalt üritust kokkuvõtvale resolutsioonile on demokraadid valmis „konstruktiivseks dialoogiks võimudega”.

Merzlikin on ise selles küsimuses palju jäigem ja järelandmatum, ta ütles Kommersandile, et praegu on opositsiooniliste demokraatide ees ülesanne määrata kindlaks oma suhtumine valitsevasse klikki ehk võimugrupeeringusse, mis on oma võimu säilitamiseks läbiviidud erioperatsiooni lõppfaasis.

VRDL on keeldunud osalemisest Rahvusassamblees, mis on opositsiooni alternatiiv praegusele ebaseaduslikult valitud Riigiduumale. Selle asemel on see organisatsioon teinud ettepaneku luua võimalikult laia ja võrdse esindatusega foorumi.

Lisaks otsustasid „kasjanovlased”, et Vene opositsioonilised liikumised ei peaks veel pürgima oma jõudude ühendamise suunas, mida on hiljuti arutatud nii vasakpoolse kui ka parempoolse opositsiooni konverentsidel.