Märtsi alguses ilmus Hiina veebiväljaandes Wujie News anonüümne kiri, kus „rühm lojaalseid kommuniste“ kurtis kompartei peasekretäri, president Xi Jinpingi autoritaarse poliitika üle.

Ehkki Hiina pole mingi demokraatia majakas, on riiki viimase 20 aasta jooksul juhitud pigem parteijuhtide konsensuse alusel. Kirjas kurdeti, et pärast seda, kui Xi 2012. aastal partei etteotsa tõusis, on kollektiivse juhtimise põhimõttest loobutud ja riigis edendatakse isikukultust, mis meenutab Mao kultuurirevolutsiooni aegu.

Mis veel jultunum - autorite sõnul ajendas neid kirjutama mure Xi ja tema perekonna „isikliku turvalisuse“ ja riigi stabiilsuse pärast, mis kõlab nagu ilmne ähvardus.

Kompartei võimaliku võimuvõitluse üksikasjad jäävad partei peakorteri seinte vahele, aga paistab, et Xi on selgelt ärritunud. Seda näitavad viimastel nädalatel ajakirjanike vastu ette võetud repressioonid.

Ajakirjanik Jia Jia

BBC väidab, et seoses kirjaga on vahistatud vähemalt 20 inimest, kellest enamik töötas Wujie Newsis. 15. märtsil „kadus“ Pekingi lennujaamas Hong Kongi ajakirjanik Jia Jia, kes vabastati vahi alt kümme päeva hiljem. Sõprade sõnul soovitas Jia oma tuttaval, väljaande peatoimetajal Ouyang Hongliangil – kes on samuti vahi all – petitsioon veebilehelt eemaldada, mistõttu politsei võis teda kahtlustada kirjaga seotuses.

Saksamaal resideeruv ajakirjanik Zhang (Chang) Ping avaldas Deutsche Welles terava kolumni, nimetades Jia kadumist inimrööviks. Pühapäeval arreteeriti Hiinas Zhangi isa, õde ja kaks venda. Politsei teatel süüdistatakse ajakirjaniku isa ja vendi metsapõlengu põhjustamises, õde avalduses ei mainitud.

Wen Yunchao

Samasugune tagakiusamine tabas New Yorgis resideeruva ajakirjaniku Wen Yunchao perekonda. Hiinas levivate kuulujuttude järgi olevat kirja koostanud Wen, kes ise igasugust seotust eitab. Vahistatud on tema isa ja kaks venda, süüdistust pole siiani esitatud.