NATO pidas 7. aprillil laialdasi õhukaitseõppusi Baltimaade õhuruumis. Oksanen viitab Eesti kaitseministrile Jaak Aaviksoole, kelle arvates olid õppused märk sellest, et kõikide liikmesriikide julgeolek on võrdselt tähtis ja NATO-l on reaalne võime Balti riikides võimalikesse kriisiolukordadesse sekkuda. Ka NATO tehnilise võimekuse näitamine on psühholoogiline sõda, kirjutab Oksanen Helsingin Sanomates.

Oksanen kirjutab, et enne õhukaitseõppusi Baltikumis ning Horvaatia ja Albaania liitumist NATO-ga, tuletati Soomele meelde, et NATO-ga liitumine ei tasu ennast ära. Vene riigiduuma väliskomisjoni aseesimehe Juli Kvitsinski sõnul viiks Soome sõjaline liitumine sõjaliste, poliitiliste ja majanduslike järeldusteni.

Oksanen tuletab meelde, et Kvitsinski ei ole ainuke hirmutaja idapiiri tagant. Korrapäraste vaheaegadega on sellised avaldused kasilikud psühholoogilised operatsioonid: hirmutamine suurendab rahvuslikku stressi, hägustab avalikke seisukohti ja süvendab ohutunnet.

Moskva Eesti-vastase propagandaprogrammi nimi on Impressum, kirjutab Oksanen. Selle tulemusi oleme aastate vältel juba küllalt näinud. Impressumi nimi ütleb ise põhilise ära – tegemist on mõjutamisega, vaimse mõjutamisega.

Psühholoogiliste operatsioonide eesmärk on Oksaneni sõnul lääneriikide tahte nõrgestamine Balti riikide hoidmine Moskva mõjupiirkonnas, kus ka Soomel oleks parem püsida. Mis võiks olla Soome-vastase operatsiooni nimi, küsib Oksanen.

Mõnede Soome endiste ja praeguste otsustajate arvates pole soometumisnähtust vaja eriti hoolega lahata. Putini peaideoloog, polkovnik Aleksandr Dugin on lausa armunud soometumisse ja tahaks seda mudelit levitada kogu Euroopasse. Dugini sõnul peab Venemaa oma huve Soomes kaitsma just soometumist ära kasutades. Pole ka ime, sest traditsioonilises psühholoogilises sõjas kasutatakse ära vastaspoole uskumusi ja tundemaailma, kirjutab Oksanen.