Obama ütles, et on väljamõeldis kuulutada, nagu oleks USA majanduslikult alla käimas või muutumas nõrgemaks rahvusvahelisel areenil, vahendab Reuters.

Otsese viitena vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgivale Donald Trumpile ütles Obama, et moslemite solvamine haavab USA-d ja reedab USA identiteedi.

„Kui poliitikud solvavad moslemeid … see ei muuda meie olukorda ohutumaks,“ ütles Obama, kutsudes kongressis esile aplausi. „See on lihtsalt vale. See kahandab meid maailma silmis. See muudab raskemaks meie eesmärkide saavutamise.“

Trump on kutsunud üles kehtestama moslemitele ajutist USA-sse sisenemise keeldu.

Obama sõnul mängivad kriitikud kaardid Islamiriigi kätte, kui võrdlevad võitlust terroriorganisatsiooni vastu kolmanda maailmasõjaga, kuigi ta tunnistab, et Islamiriik ja Al-Qaida kujutavad endast otsest ohtu Ameerika rahvale.

„Võitlejate massid kastiautodel ja sassis hinged vandenõusid haudumas korterites või garaažides, nad kujutavad endast tohutut ohtu tsiviilisikutele ja nad tuleb peatada. Aga nad ei ohusta meie rahvuslikku eksistentsi,“ ütles Obama.

Obama vastas sellega kriitikale oma Islamiriigi-vastase strateegia suhtes, mida vabariiklased on nimetanud ebapiisavaks.

Obama jäi kindlaks teemadele, mille kohta ta loodab, et need määravad tema pärandi presidendina.

Ta rõhutas valdkondi, kus kompromiss vabariiklastega on kongressis võimalik, sealhulgas kriminaalõigusreformi, kaubandust ja vaesuse vähendamist.

Obama kutsus seadusandjaid üles ratifitseerima Vaikse ookeani kaubanduslepingut, minema edasi relvaseaduste karmistamisega ning kaotama Kuuba-vastane embargo.

Et „teha korda“ USA poliitikaelu, kutsus Obama üles tegema lõppu nähtusele nimega „gerrymandering“ ehk valimispiirkondade piiride määramisele viisil, mis annab teatud erakonnale eelise, vähendama „musta raha“ mõju ehk poliitilisi rahakulutamist, mille puhul rahastamise allikad ei pea olema avalikud, ning muutma hääletamist lihtsamaks.

Obama ütles ka, et andis asepresident Joe Bidenile, kelle poeg suri eelmisel aastal vähki, ülesande juhtida jõupingutusi vähile ravi leidmiseks.