Obama ütles ajakirjanikele Londonis, et erinevalt Johnsonist, kes ei ole kunagi Valges Majas käinud, näeb tema iga päev Churchilli büsti. „Iga päev, isegi nädalavahetustel, kui ma suundun oma kabinetti, näen ma selle ees alati Winston Churchilli büsti. Ma võiksin paluda selle sealt eemaldada, mul on see õigus, kud see on seal minu soovil, sest ma armastan Churchilli, ma armastan seda meest,“ rääkis president.

Obama tunnistas, et eelmise presidendi ametiajal oli ka presidendi isiklikus kabinetis Churchilli büst, kuid nüüd asub samal kohal kodanikuõiguste liikumise suurkuju, mustanahalise dr Martin Luther
Kingi büst.

Johnson vastas eile Obama avaldusele oma kolumnis ajalehes The Sun. Ta kordas kolumnis kunagist süüdistust Teise maailmasõja ajal peaministrina Suurbritanniat juhtinud Winston Churchilli büsti kohta, mis Obama ametiajal ovaalkabinetist „välja visati“.

„Obama ametiaja esimesel päeval saadeti see pikema tseremooniata tagasi Suurbritannia saatkonda Washingtonis,“ kirjutas Johnson. „Mõned ütlesid, et sellega näidati Suurbritanniale koht kätte. Mõnede arvates sümboliseerib see osaliselt keenialasest presidendi kaasasündinud vastumeelsust Briti impeeriumi suhtes, mida Churchill nii kirglikult kaitses.“

Valge Maja eitas Johnsoni süüdistusi, öeldes, et büsti tõi Valgesse Majja omaaegne Briti peaminister Tony Blair, eesmärgiga laenata seda toonasele presidendile George W. Bushile. Kui Bush ametist lahkus, anti Suurbritanniale tagasi ka Churchilli büst. Valgele Majale kuuluv Churchilli büst on aga jätkuvalt alles, kinnitas administratsiooni pressiesindaja.

Ka Churchilli lapselaps, parlamendiliige Nicholas Soames lükkas Johnsoni väite tagasi, öeldes, et see on rumal, irrelevantne ja mõttetu.

Johnsoni kolumn ilmus ajalehes päeval, mil Obama alustas oma kahepäevast visiiti Ühendkuningriiki.