Obama helistas Piirideta Arstide rahvusvahelisele presidendile Joanne Liule, et vabandada ja avaldada kaastunnet, teatas Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest. Küsimusele, kas Obama andis ka mingi selgituse, vastas Earnest eitavalt, vahendab Reuters.

„Ta lihtsalt esitas oma südamest tulnud vabanduse,“ ütles Earnest. Lisaks sellele ütles Obama, et tahab kindlasti teada saada, mis valesti läks.

Earnesti sõnul ütles Obama Liule, et USA juurdlus annab läbipaistva, põhjaliku ja objektiivse ülevaate intsidendi faktidest ja asjaoludest. President lubas vajaduse korral teha muudatusi, et selliste tragöödiate tõenäosus oleks tulevikus väiksem.

Valge Maja teatel helistas Obama ka Afganistani presidendile Ashraf Ghanile, et kaastunnet avaldada. USA relvajõud võtsid teisipäeval haigla ründamise eest vastutuse ja nimetasid seda veaks.

„Ei ole mingeid tõendeid, mida … mina olen näinud või keegi teine oleks esitanud, mis viitaksid sellele, et see oleks olnud midagi muud kui kohutav, traagiline õnnetus,“ ütles Earnest.

Liu rääkis kaosest haiglas, kui seda tund aega pommitati.

„Meie patsiendid põlesid oma voodites, Piirideta Arstide arstid, õed ja muu personal hukkusid tööpostil. Meie kolleegid pidid teineteist opereerima,“ ütles Liu.