USA president ütles, et iseseisev Palestiina peaks põhinema 1967. aasta Kuuepäevase sõja eelsetel piiridel. Iisrael okupeeris selles sõjas Ida-Jeruusalemma, Jordani jõe läänekalda ja Gaza sektori. Obama sõnul ei saa Iisrael kunagi elada tõelises rahus, kui juudiriik jääb kindlaks alalisele okupatsioonile, teatab Associated Press.

Obama kutsus mõlemaid pooli üles aktsepteerima tema lähtepunkti – Palestiinale piirid, Iisraelile julgeolek – ja lahendama patiseis, mis aina jätkub ja jätkub.

Obama ei säästnud sõnu ka palestiinlaste aadressil, mõistes hukka palestiinlaste plaani kuulutada ÜRO kaudu ühepoolselt välja oma riik ning seadis kahtluse alla liidu Hamasiga, mille eesmärk on Iisraeli hävitamine.

„Ajal kui inimesed Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas heidavad endalt mineviku taaga, on püüd kestva rahu järele, mis lõpetaks konflikti ja rahuldaks kõik nõudmised, suurem kui kunagi varem,“ ütles Obama.

USA, rahvusvaheline kogukond ja isegi varasemad Iisraeli valitsused on toetanud ideed kokkuleppest 1967. aasta piiride alusel, kuid Obama uus rõhuasetus oli selge sõnum Iisraelile, et tuleb tegutsema hakata.

Obama sõnastas selle nii, et USA aktsepteerib nüüd 1967. aasta piire koos maadevahetustega uue Palestiina riigi piiride alusena. Varem peeti seda USA poolt lihtsalt läbirääkimiste soovitavaks tulemuseks.

USA nõuab ka seda, et Iisraelist saaks ohutu ja turvaline riik, mis ei peaks kartma palestiinlaste rünnakuid.