Täna saabus president Barack Obama Varssavisse, kus arutab Poola liidritega Venemaa tegevuse tõttu Ukrainas kogu regioonis muutunud julgeolekuolukorda.

„Alustan oma visiiti siit, sest meie pühendumus Poola ja Ida-Euroopa julgeolekule on meie oma julgeoleku nurgakivi. Juba kolm aastat tagasi siin olles ütlesin ,et USA tõstab oma kohalolekut siin ja seda oleme ka teinud. Ukraina olukorda arvestades oleme ka suurendanud oma kohaolekut,“ märkis Obama avalduses kohe visiidi alguses.

Vahetult Poola saabumise järel tegi Valge Maja teatavaks, et küsib Kongressilt miljard dollarit, et viia ellu erinevad plaanid, mis seostuvad USA kohaloleku tugevdamisega Ida-Euroopas. Vahendid tagaksid täiendavate õppuste ja treeningmissioonide elluviimise, samuti õhu- ja maaväe rotatsioonid regioonis, vahendas AP.

Kolmapäeval ja neljapäeval on Obama Brüsselis, kus taaskord ei pääse mööda Ukrainast. Just seal on USA riigipeal kavas ka esimene kahepoolne kohtumine Ukraina vastvalitud presidenti Petro Porošenkoga. Kuid Belgias viibimise peaeesmärgiks on aga maailma juhtivate tööstusriikide ehk G7 kohtumine, kust esmakordselt üle aastate Venemaa kõrvale jääb.

Mäletatavasti pidi see kohtumine üldse esialgsete kavade kohaselt toimuma Sotšis, aga peale Venemaa sissetungi Krimmi ja selle piirkonna annekteerimist, otsustasid G7 riigid, et Moskva pole enam selle klubi kokkutulekutel teretulnud ning kohtumispaik viidi üle Brüsselisse.

Reedel aga võtab Obama osa Prantsusmaal toimuvatest Normandia dessandi 70. Aastapäeva pidustustest, kuhu ühe võitjariigi esindajana saabub aga ka Venemaa president Vladimir Putin.