Mõõdetud toonil kõnelnud Obama kasutas oma 14-minutilist televisioonis üle kantud pöördumist, et tõmmata hoolikalt joon selle vahele, mida ta on valmis tegema ja mida mitte, vahendab Reuters. Näiteks lubas Obama terrorivandenõulased üles leida, kus iganes nad ka ei viibiks, kuid kinnitas: „Me ei tohiks lasta end taaskord kiskuda pikka ja kulukasse maismaasõtta Iraagis või Süürias.“

Obama esines kõnega vaid päevi pärast seda, kui USA-s sündinud Syed Rizwan Farook ja tema Pakistani päritolu naine Tashfeen Malik avasid California osariigis San Bernardinos tule ja tapsid 14 inimest. Hiljem hukkusid nad ise tulevahetuses politseiga.

Obama mõistis selle teo hukka terroriaktina, mis oli mõeldud süütute inimeste tapmiseks. Ta ütles aga ka, et San Bernardino näitas, et terrorioht läinud üle uude faasi, sest Islamiriik kasutab internetti potentsiaalsete ründajate meelte mürgitamiseks.

Obama seostas rahvusliku julgeoleku ka vajadusega karmima relvakontrolli järele.

USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) uurib rünnakut Californias Islamiriigi poolt inspireerituna. Obama sõnul ei ole aga tõendeid selle kohta, et California rünnakut oleks juhitud Islamiriigi poolt välismaalt või et see oleks osa suuremast vandenõust USA-s.

„Terrorismioht on tõeline, aga me saame sellest üle,“ ütles Obama.

Obama vabariiklastest kriitikud olid kärmed Obama kõnele vett peale tõmbama.

„Inimesed kardavad mitte ainult nende rünnakute pärast, vaid kasvava tunde pärast, et meil on president, kelle jaoks need on täiesti üle pea kasvanud,“ ütles Florida senaator ja presidendikandidaat Marco Rubio.

Obama kutsus Silicon Valleyt üles aitama sotsiaalmeediat ja elektroonilisi kommunikatsioone rünnakute kavandamiseks ja propageerimiseks kasutavate rühmituste vastu võidelda.

Obama hoiatas aga ülereageerimise eest.

„Me ei saa pöörduda teineteise vastu, lastes seda võitlust defineerida sõjana Ameerika ja islami vahel,“ ütles Obama