Obama pöördus Valge maja ovaalkabinetist eile õhtul telekaamerate vahendusel rahva poole. Tegu on riigipea esimese pöördumisega kaheksa nädala jooksul peale naftalekke ja sellest tulenenud ökokatastroofi puhkemist, märgib Associated Press.

„Me paneme võitlusesse selle lekkega kõik mis meil on ja nii kaua kuni vaja,“ lubas Obama, kelle toetus rahva seas on jätkuva katastroofi tõttu kõvasti kõikuma löönud.

AP-Gfk küsitluse andmetel üle poole ameeriklastest – 52 protsenti pole rahul viisiga kuidas Obama kriisiga tegeleb ning peavad seda sama saamatuks kui Bush nooremat orkaani Katrinaga tegelemisel. USA instituudi Gallup küsitlus näitas, et 71 protsendi respondentide arvates pole president lekke süüdlase kütusefirma BPga piisavalt karm.

Valitsuskomisjoni viimased uuringud on näidanud, et Mehhiko lahe naftaleiukoha leket on 12-kordselt alahinnatud – päevas voolab merre kuni 60 000 barrelit „musta kulda“.

Kokku on 15. juuni seisuga lahte voolanud üle 2,7 miljoni barreli toornaftat. BP naftaplatvorm Deepwater Horizon uppus 22. aprillil 36-tunnise tulekahju ja plahvatuse järel, mis nõudis 11 inimelu.

Siiani jätkuv naftaleke on tekitanud kahju USA Louisiana, Alabama ja Mississippi osariikidele. Piirkonnas süveneb ökoloogiline katastroof.