USA partnerite seas on tunda ärevust pärast vabariiklasest ärimehe Trumpi võitu demokraadist rivaali eksvälisministri Hillary Clintoni üle, vahendab uudisteagentuur Reuters.

„Minu peamine sõnum teile on… ja see on ka sõnum, mille ma viisin Euroopasse, et ärge eeldage halvimat,“ sõnas Obama Peruu noortega kohtudes ja nende küsimustele vastates.

„Oodake, kuni administratsioon astub ametisse ja on kujundanud oma poliitikad, alles pärast seda hinnake, kas see on kooskõlas rahvusvahelise kogukonna huvidega elada üheskoos rahus ja õitsengus või mitte.“

Trump lubas valimiskampaania ajal presidendiks valituks saades ehitada Mehhiko piirile müüri, tühistada rahvusvahelised kaubanduslepped, keelata moslemitel Ameerika Ühendriikidesse siseneda, loobuda Pariisi kliimaleppest, vaadata ümber NATO liikmelisuse ja tühistada tuumaleppe Iraaniga.

Obama ja Trumpi esimene kohtumine

Obama on üritanud hirme maha võtta, lubades teha kõik endast oleneva, et võimu üleandmine toimuks võimalikult sujuvalt, ja avaldades lootust, et Trump ei pruugi ameti reaalsust mõistes kõiki valimiskampaania lubadusi ellu viima hakata.

„On väga oluline, et kogu maailma ei mõistaks kohe tulevase presidendi üle kohut, vaid annaks talle aega panna kokku oma tiim, hinnata olukordi ja asuda tegelema oma poliitikate väljatöötamisega, sest nagu ma ikka ja jälle ütlen, kampaania tegemine ei kattu alati tegeliku valitsemisega,“ ütles Obama.