„See ameeriklaste põlvkond on pandud proovile kriisides, mis on muutnud teraseks meie otsustavuse ja suurendanud meie optimismi,“ ütles Obama BBC Newsi vahendusel. „Aastakümne jagu sõdu on nüüd lõppemas. Majanduse taastumine on alanud. Ameerika võimalused on piiritud. Mu kaasameeriklased, me oleme tehtud selle hetke jaoks ja me haarame sellest kinni – nii kaua, kuni me haarame koos.“

Umbes 18 minutit kestnud ja 2100 sõnast koosnenud kõnes kutsus Obama üles kollektiivsele tegevusele Ameerika vabaduse säilitamiseks, mida ta sidus sotsiaalse ja majandusliku võrdsusega.

„Meie, rahvas, mõistame, et meie maa ei saa olla edukas, kui üha kahaneval vähemusel läheb hästi ja üha kasvav enamus suudab vaevalt toime tulla,“ ütles Obama.

Presidendi sõnul peavad ameeriklased tegema raskeid otsuseid eelarvepuudujäägi ja riigivõla kahandamiseks.

Samas kaitses Obama kulukaid föderaalseid tervishoiuprogramme, mida vabariiklased kärpida tahavad.

Pärast nelja aastat parteidevahelist võitlust, mille käigus on ta ise korduvalt konservatiividega piike ristanud, kutsus Obama Washingtoni üles oma poliitika tooni muutma.

„Me ei saa ekslikult pidada absolutismi põhimõteteks või võtta vaatemängu poliitikana või kohelda siltide kleepimist põhjendatud debatina,“ ütles Obama.

Obama sõnul peab USA üle vaatama oma maksusüsteemi, reformima haridussüsteemi, värskendama valimissüsteemi ja tegelema kliimamuutuse tagajärgedega.

„Mõned võivad endiselt eitada teaduse ülekaalukaid hinnanguid, kuid keegi ei saa kõrvale hoida möllavate tulekahjude, halvava põua ja võimsamate tormide mõjust,“ ütles president.

Obama puudutas ka oma värskelt alustatud kampaaniat relvavägivalla vastu.

„Meie teekond ei ole lõppenud, kuni meie lapsed, alates Detroiti tänavatelt kuni Apalatšide küngasteni, kuni Newtowni vaiksete tänavateni, teavad, et nende eest hoolitsetakse ja neid peetakse kalliks ning nad on alati halva eest kaitstud,“ ütles Obama, nimetades teiste hulgas linna Connecticuti osariigis, kus eelmisel kuul algkoolis toimunud tulistamises hukkus 20 last.

Obama sõnul on olemas ka vajadus leida paremaid viise, et tervitada edasipüüdlevaid ja lootusrikkaid immigrante, kes näevad Ameerikat endiselt kõigi võimaluste maana.

Vannet andes asetas Obama oma vasaku käe piiblitele, mis kuulusid kunagi legendaarsele kodanikuõiguste eest võitlejale Martin Luther King Jr-le ja president Abraham Lincolnile.