Mainimata kordagi vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi nime, mõistis Obama kirglikult hukka tema poliitika kaubanduse, sisserände ja multikulturalismi valdkondades ning kaitses liberalismi ja sallivust, vahendab CNN.

Obama maalis sünge pildi ameeriklasi ja maailma ees ootavast tulevikust, kui võidavad „agressiivse natsionalismi“ ja „toore populismi“ jõud. Eriti ründas Obama müüri ehitamist, mis on Trumpi piiri kindlustamise ettepaneku kese.

„Riik, mis on ümbritsetud müüridega ainult vangistab enda,“ kuulutas Obama.

Kadunud olid idealistlikud üleskutsed tuumarelvavabale maailmale ning rahule keskendunud jutt, mis iseloomustasid Obama varasemaid kõnesid ÜRO-s. Tema kunagise presidendikampaania aegse „lootuse“ ja „muutuse“ olid asendanud hoiatused kaosega täidetud tuleviku eest.

„Aeg ja inimesed on uskunud, et jõudsid lõpuks valgustatuse ajastusse ainult selleks, et korrata konflikti ja kannatuste tsükleid. Võib-olla on see meie saatus,“ ütles Obama.

„Me peame meeles pidama, et üksikisikute valikud on viinud korduvate maailmasõdadeni,“ lausus Obama. „Igaüks meist, juhtidest, iga riik võib valida nende tõrjumise, kes apelleerivad meie kõige hullematele impulssidele, ja võtta omaks need, kes apelleerivad meis parimale. Sest me oleme näidanud, et me suudame valida parema ajaloo.“

Obama viitas kasvavatele lõhedele ja rahulolematusele kodumaal, mis neile otsustele väljakutseid esitavad, ning märkis, et globaliseerumise probleemid on tekitanud ebakindluse, rahutuse ja tüli, mis vajab teadvustamist, mitte sissepoole pöördumist.

„Ma usun, et praegusel hetkel seisame me kõik silmitsi valikuga,“ ütles Obama. „Me võime valida edasiliikumise parema koostöö- ja integratsioonimudeli järgi või taganeda maailma, mis on teravalt jagunenud ja lõpuks konfliktis mööda ajastuid vanu rahvuse ja hõimu ja rassi ja usu jooni. Ma tahan teha teile täna ettepaneku, et me peame minema edasi, mitte tagasi.“